Etnonationalistit esittävät ”käsittelykeskuksia” Suomesta karkotettaviksi määrätyille, mutta siitä kieltäytyville.

Entisten perussuomalaisten perustama ”kansallismielinen” sinimusta liike julkaisi sunnuntaina puolueohjelmansa ja aloitti kannattajakorttien keräämisen. Puoluetta johtaa perussuomalaisista nuorista keväällä 2018 erotettu Tuukka Kuru, jolla on taustaa myös Suomen Sisussa.

Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Samuel Tammekann julkaisi sunnuntaina ansiokkaan ja paljon kiitetyn vertailun sinimustien ja Saksan natsipuolue NSDAP:n vuoden 1920 ohjelman välillä.

Erot ohjelmien välillä ovat lähinnä aika- ja paikkasidonnaisia. Aate on yhteinen.

Yhteistä on esimerkiksi kansalaisuuden varaaminen vain oikean ”verenperimän” omaaville. Natsit puhuivat juuri verenperimästä, sinimustien mukaan suomalaiseksi pääsee vain, jos perimästä suurin osa muodostuu itämerensuomalaisista kantaheimoista. Kansalaisoikeudet kuuluvat vain ”oikeille suomalaisille” sinimustien määrittelemällä tavalla.

Sinimustat puhuvat hyvinvointivaltiosta, mutta se kuuluu vain etnisille suomalaisille. Puolueen tavoite on estää maahanmuuttoa. Se vaatii, että kaikki vuonna 1990 ja sen jälkeen myönnetyt oleskeluluvat ja kansalaisuudet otetaan uudelleen tarkasteluun. Suomesta poistettavaksi määrätyt ja siitä kieltäytyvät suljetaan ”käsittelykeskukseen”.

ILMOITUS

NSDAP taas vaati vuoden 1914 jälkeen Saksaan saapuneiden ”ulkomaalaisten” karkottamista valtakunnasta.

Sananvapautta saksalaisnatsit halusivat rajoittaa sensuroimalla ja myös kieltämällä ”epäsaksalaista” mediaa. Sinimustien ohjelmassa on ”kulttuurinen palomuuri”, jolla tehtäisiin käytännössä laittomaksi kaikki muu paitsi puolueen hyväksymä tiedonvälitys.

Tammekannin loppupäätelmä on, että on vaikea sanoa, mitä pitäisi tehdä, jotta tästä natsimmaksi voisi mennä, ja kaikkia tavoitteita ei tietenkään kirjoitettu puolueohjelmiin.