Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kelan kautta Vastaamossa terapiassa käyvillä ei ole syytä paniikkiin tai akuuttiin huoleen, rauhoittaa osaamiskeskuspäällikkö Mikko Toivanen Kelasta.

– Olemme Kelasta yhteydessä kaikkiin heihin ja käymme yhdessä läpi, miten terapia jatkuu, Toivanen kertoo STT:lle.

Toivasen mukaan toistaiseksi on epäselvää, miten psykoterapiakeskus Vastaamon selvitystila käytännössä vaikuttaa terapioihin, mutta terapiasuhteiden jatkuminen pyritään turvaamaan yhteistyössä yrityksen kanssa. Kela kartoittaa tilannetta ja varautuu siihenkin, että osa ihmisistä tarvitsee uuden terapeutin.

Kela on tehnyt Vastaamon kanssa sopimuksen noin 180 vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaan terapiasta. Valtaosa heistä on lapsia ja nuoria. Kela järjestää heille tarvittaessa korvaavat palvelut.

Lisäksi noin 2 600 asiakasta käy Vastaamossa kuntoutuspsykoterapiassa Kelan päätöksellä, jolla he saavat terapiasta lakisääteisen korvauksen. He ovat siis itse hakeutuneet terapiaan juuri Vastaamoon.

– Avustamme tarvittaessa, jos joku heistä tarvitsee apua uuden terapeutin löytämisessä.

Terapeuteista on pulaa, mutta Toivanen luottaa, että valtaosa pystyy jatkamaan samalla terapeutilla. Oletus on, että Vastaamon terapeutit jatkavat työtään joko omalla toiminimellä tai jonkin toisen yrityksen kautta.