Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Osakestrategi Jukka Oksaharju uskoo, että pörssissä palataan tavalliseen arkeen ennemmin tai myöhemmin.

Sosiaalisessa mediassa toimivat sijoittaja-aktivistit ovat laittaneet osakemarkkinoita viime viikkoina sekaisin. Tällä viikolla aktivistien kohteeksi päätyi verkkolaitevalmistaja Nokia. Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju uskoo ja toivoo, että arki palaa pörssiin kuitenkin ennemmin tai myöhemmin.

– Tällä viikolla tapahtuneet kurssimuutokset eivät edusta millään tavalla normaalitilaa, hän sanoo.

New Yorkin pörssissä Nokian ja muutaman muun yhtiön osake on tällä viikolla lähtenyt rakettimaiseen nousuun ilman yhtiön tilanteessa tapahtunutta muutosta. Yllättävien nousujen takana vaikuttaa olevan sosiaalisen median Reddit-sivuston piensijoittajien Wallstreetbets-palstalla masinoima ostokampanja.

– Näkisin, että tässä on paljon kyse sosiaalisen median aktivismista suhteessa arvopaperimarkkinoilla toimiviin osakkeiden lyhyeksi myyjiin, Oksaharju sanoo.

Lyhyeksi myyjillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka yrittävät hyötyä kurssien laskusta, kun taas perinteinen sijoittaja ostaa osaketta ja ajatuksena on myydä se kalliimmalla myöhemmin kurssinousun jälkeen.

ILMOITUS

Lyhyeksi myyjät ennustavat kurssilaskua. He myyvät lainaamansa osakkeen ja ostavat sen takaisin kurssilaskun jälkeen halvemmalla. Aktivistit pyrkivät hyötymään siitä, kun lyhyeksi myyjät odottavat kurssilaskua, ja nostamaan itse kurssin arvoa.

Kun osakkeen arvo yllättäen nousee, lyhyeksi myyjien on pakko myydä osakkeet. Lyhyeksi myyjien tappio voi olla periaatteessa rajaton, kun tavallisesti osakemarkkinoilla voi menettää ainoastaan sijoitetun pääoman.

– Kun laumailmiö saa nopeasti jonkin kurssin nousemaan, nousu vahvistuu entisestään, kun lyhyeksi myyjien riskinottokyky ja riskinottohalu loppuvat.

Syntyy ikään kuin itseään ruokkiva kierre.

”Nokia on vain yksi muiden joukossa”

Useiden yhtiöiden osakekannasta merkittävä osa on lyhyeksi myyty. Oksaharjun mukaan etenkin nuoret aktivistisijoittajat haluavat joukkovoiman kautta näyttää keinottelijoita muistuttaville lyhyeksi myyjille, että täältä pesee. Oksaharjun arvion mukaan tällaisia aktivistisia nuoria sijoittajia on miljoonia.

Oksaharjun mukaan Nokialle buustattu kurssinousu on vain sivujuonne.

– Yhdysvalloissa useissa yhtiöissä on ollut tällaista ilmentyvää. Nokia on vain yksi muiden joukossa.

Oksaharju sanoo, että Nokia on maailman mittapuussa pienehkö yhtiö ja sen kaupankäyntivolyymi reunamarkkinalla on rajallinen, joten sosiaalisen median joukkovoima pystyy tarttumaan tämäntyyppisen yhtiön kurssikehitykseen.

”Meno ei ole aina tällaista”

Oksaharju haluaa painottaa, että osakemarkkinoilla riskit ovat edelleen samat kuin ennenkin ja osakemarkkinat ovat luonteeltaan huomattavasti vakaampi paikka kuin mitä tämä viikko antaa ymmärtää.

– Laittaisin jäitä hattuun ja painottaisin varovaisuutta, hän sanoo.

Oksaharju sanoo, että yhtiöiden kurssit seuraavat yhtiöiden ja talouden kehitystä ja näkymien muutoksia. Hän uskoo, että tämäntyyppiseen normaaliin palataan pian.

– Markkina on pitkällä aikavälillä tehokas, mutta nyt on viimeistään nähty, että päivien ja viikkojen tasolla laumapsykologia voi heiluttaa yhtiön hintaa tavalla, jolla ei ole mitään sidosta yhtiön arvoon.

Oksaharju lisää, että hänen viestinsä tavalliselle sijoittajalle on, että meno ei ole aina tällaista.