Lehtikuva/Mandel Ngan

Republikaanit uhkaavat viivyttää kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministerin nimitystä.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden tarttui keskiviikkona asetuksella ilmastonmuutoksen torjuntaan. Asetuksella on esimerkiksi tarkoitus suitsia liittovaltion alueella tapahtuvaa öljyn- ja kaasuntuotantoa sekä maalla että merellä niin, ettei uusia lupia myönnetä.

Muun muassa liuskekaasun tuotannossa käytettävää kiisteltyä vesisärötystä presidentin asetus ei kuitenkaan kiellä.

Bidenin mukaan on Yhdysvaltojen tehtävä johtaa globaaleja toimia ilmastonmuutosta vastaan, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

– Olemme odottaneet ilmastokriisiin puuttumisessa jo liian pitkään. Enää emme voi odottaa. Näemme sen omin silmin, tunnemme sen luissamme, Biden sanoi.

Bidenin mukaan Yhdysvallat isännöi huhtikuussa maailman johtajien ilmastohuippukokousta. Maan odotetaan kertovan kokouksessa merkittävästi aiempaa suuremmista päästövähennystavoitteista.

ILMOITUS

Yhdysvallat tuottaa Kiinan jälkeen toiseksi eniten hiilipäästöjä maailmassa. Asukasta kohden Yhdysvaltain päästöt ovat yli kaksi kertaa suurempia kuin Kiinan, kertoo Worldometers-tilastosivusto.

Yhdysvaltain puolustusministeriö puolestaan linjasi keskiviikkona, että ilmastonmuutosta pidetään nyt kansalliseen turvallisuuteen vaikuttavana asiana. Asiasta kertoo politiikkaan keskittynyt Hill-lehti.

– Ilmastonmuutos vaikuttaa lähes kaikkeen, mitä puolustusministeriö tekee puolustaessaan amerikkalaisia. Se on kansalliseen turvallisuuteen vaikuttava asia ja meidän tulee suhtautua siihen sellaisena, puolustusministeri Lloyd Austin sanoi lausunnossa.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset huomioidaan siis jatkossa ministeriön strategioissa, mallinnuksissa ja analyyseissä. Esimerkiksi ilmastonmuutoksesta johtuvat rankkasateet, kuivuudet, metsäpalot ja merenpinnan nousu voivat vaikuttaa Yhdysvaltain joukkojen toimintaan ja geopoliittiseen tilanteeseen eri puolilla maailmaa, Hill kirjoittaa.

Kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministerin nimitys seisoo

Senaatin republikaanit uhkaavat viivyttää Bidenin valitseman kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministerin nimitystä, kertoo uutiskanava CNN.

Bidenin ehdokas tehtävään on Alejandro Mayorkas. Demokraatit ovat toivoneet nopeaa nimitysprosessia, sillä kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministeriön tehtävälistalla on esimerkiksi koronapandemian hallintaa, maan turvallisuustilanteen arvioimista sekä Bidenin maahanmuuttolinjausten soveltamista.

Republikaanit aikovat vastustaa nopeaa nimitystä. Heidän mukaansa latinotaustaisen Mayorkasin kantoja maahanmuuttokysymyksiin ei ole selvitetty tarpeeksi perusteellisesti. Republikaanit vaativat asiassa uutta kuulemista. Asiasta on määrä äänestää senaatissa torstaina.

Republikaanien vaatimuksen läpimeno vaatisi 51 ääntä, mikä ei ole todennäköistä senaatissa, jonka sata paikkaa jakautuu parhaillaan kahden puolueen välillä tasan, CNN kertoo. Varapresidentti Kamala Harrisin ääni kääntää tasatilanteessa tulokset demokraattien eduksi. Ministerinimityksestä päästään äänestämään näillä näkymin maanantaina.

Uutiskanavan mukaan senaatissa vähemmistössä oleva puolue käyttää usein viivytystä yrittäessään pitkittää nimitysten tai lainsäädännön voimaantuloa. Demokraatit turvautuivat siihen usein presidentti Donald Trumpin kaudella.