Lehtikuva/Ben Stansall

Yhtiön toimitusjohtajan mukaan AstraZeneca ei ole sitovasti luvannut toimittaa EU:lle rokotteita määräajassa, vaan on luvannut ainoastaan yrittää parhaansa.

EU ja lääkejätti AstraZeneca olivat keskiviikkona jälleen napit vastakkain rokotetoimituksista sen jälkeen kun yhtiön toimitusjohtaja Pascal Soriot oli haastattelussa ilmoittanut, ettei yhtiöllä itse asiassa ole sitovaa velvoitetta toimittaa EU:lle rokotteita tietyn aikarajan puitteissa.

– Kyseessä ei ole sitoumus. Sopimuksessa sanotaan, että yritämme parhaamme toimittaaksemme rokotteet, Soriot sanoi.

Soriot antoi myös ymmärtää, että EU olisi osaltaan syypää rokotetoimitusten vaikeuksiin, koska se on viivytellyt rokotteen tilaamisessa ja hyväksymisessä.

EU:n edustaja ilmoitti päivällä, ettei AstraZeneca aio osallistua keskiviikon neuvotteluihin, joissa on määrä puida yhtiön EU:n rokotetoimitusten viivästymistä.

Yhtiö kiisti myöhemmin tiedon ja sanoi osallistuvansa kokoukseen, joka olisi järjestyksessään jo kolmas tällä viikolla. EU:n mukaan AstraZeneca ei ole aikaisemmissa kokouksissa antanut tyydyttävää vastausta siihen, miksi EU ei saa heti rokotteen mahdollisen hyväksynnän jälkeen niin paljon rokotteita kuin oli määrä.

ILMOITUS

Keskiviikkona ei ollut selvää, johtuiko tieto AstraZenecan vetäytymisestä neuvotteluista virheellisestä EU-tiedosta vai siitä, että yhtiö oli pyörtänyt päätöksensä olla osallistumatta.

EU ei ole julkaissut AstraZenecan kanssa tehtyä sopimusta, koska se unionin mukaan kuuluu liikesalaisuuksien piiriin.

Euroopan lääkeviraston EMA:n mahdollinen hyväksyntä AstraZenecan rokotteelle on kestänyt, ja sen pitäisi olla luvassa perjantaina.