Keskiviikkoaamuna 27. tammikuuta vasemmistoliiton Oulun toimistolla paljastui ilkivaltaa, kun sekä Pakkahuoneenkadun että Mäkelininkadun puoleisia ovia oli töhritty.

Tiistai-iltana viimeinen kokous toimistolla päättyi puoli yhdeksän aikaan, joten sotkut oli käyty tekemässä sen jälkeen. Vahingosta tai sattumasta ei ole kyse, sillä ovista käy selvästi ilmi, kenen toimistosta on kyse.

– Selkeästi se oli meille kohdennettu, pohjoisen alueen toiminnanjohtaja Jaakko Alavuotunki sanoo.

Sattumaa ei liene sekään, että teko ajoittui vainojen uhrien muistopäivälle, jota vietetään 27. tammikuuta.

Tekstien ja hakaristien lisäksi oviin oli liimattu tarroja, jotka todennäköisesti kuuluvat Pohjoismaiselle vastarintaliikkeelle. Se on lakkautettu Suomessa virallisesti vuonna 2018.

ILMOITUS

Töhryistä otettiin kuvat, Alavuotunki teki rikosilmoituksen ja sotkut siivottiin pois.

– Kuvastaa meininkiä kaupungissa. Pistää miettimään ja kertoo siitä, että tällaista toimintaa on olemassa. Ei tämä meidän toimintaamme hidasta, päinvastoin, sillä tällainen korostaa, että ääriliikkeitä vastan pitää taistella.

Alavuotunki kertoo, että valvonnan tehostamista on mietitty jo aiemmin ja nyt sen suhteen ryhdytään toimiin.

– Voisi kuvitella, että samaa porukkaa, Alavuotunki viittaa viimeviikkoiseen, jolloin vihreiden Oulun toimiston ikkunoihin ja ulko-oviin oli maalattu hakaristejä ja kirjoitettu englanninkielisiä uhkauksia.

Vastaavaa on tapahtunut jo useammalla paikkakunnalla. Esimerkiksi Satakunnan vasemmiston ikkunoita töhrittiin marraskuussa. Elokuussa rikottiin Kotkan seudun vihreiden ja Kotkan sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen toimistojen ikkunoita ja ovia.

– Toivottavasti kaikki puolueet tuomitsevat nämä, Alavuotunki esittää.