Lauri Hannus

Hallitusohjelman mukaisesti Suomeen säädetään itsemääräämisoikeutta kunnioittava laki sukupuolen vahvistamisesta.

Pitkään odotettu, hallitusohjelmassa sovittu translaki etenee vihdoin. Maaliskuussa asetetaan työryhmä, joka alkaa valmistella hallituksen esitystä transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain muuttamisesta maaliskuussa. Eduskuntaan se annetaan tämän vuoden joulukuussa.

Lähtökohtana on se, että hallitusohjelman mukaisesti säädetään itsemääräämisoikeutta kunnioittava laki sukupuolen vahvistamisesta.

Translain uudistusta valmistelleen valmistelutyöryhmän raportti julkaistiin vuosi sitten helmikuussa 2020. Lopullista hallituksen esitystä valmistelevan työryhmän asettamista on jouduttu odottamaan.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kiirehtiasiaa viime vuoden syyskuussa.

– Tapa, jolla Suomi kohtelee transihmisiä on räikeä ihmisoikeusloukkaus ja häpeä. Transihmiset ja heidän perheensä ovat joutuneet odottamaan lain korjaamista liian kauan, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi.

Vasemmistoliitto on kannattanut henkilön omaan ilmoitukseen perustuvaa oikeudellisen sukupuolen vahvistamista. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä toivoo, että uudistuksen yhteydessä tarkasteltaisiin myös sukupuolivähemmistöön kuuluvien lasten ja nuorten asemaa.