Lehtikuva/Frank Rumpenhorst

Vasemmistoliiton Honkasalo: Koronarokotteiden lisenssit ja patentit tulisi avata.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo vaatii, että koronarokotteiden lisenssit ja patentit tulisi avata, jotta rokotteita voitaisiin valmistaa nykyistä useamman valmistajan toimesta ja niiden saatavuutta siten parantaa.

– Koronarokotteiden kehittämiseen on käytetty huomattavia summia veronmaksajien rahoja. Sen vuoksi meillä on oikeus vaatia myös avoimuutta, Honkasalo sanoo.

– Julkisesti rahoitetut hyödykkeet tulisi olla avoimesti kaikkien saatavilla. Tässä vaaditaan vastaantuloa myös rokotefirmoilta. Ei voi olla niin, että rahoitus ja riskit ovat yhteisiä ja julkisia, mutta voitot yksityisiä.

Kyse ei ole vain Suomen edun turvaamisesta.

Kaikkialle maailmaan

Honkasalon mielestä koronarokotteiden sekä hoitomenetelmien ja lääkkeiden saatavuus tulee varmistaa kaikkialla maailmassa. Hän muistuttaa, että Intia ja Etelä-Afrikka ovatkin ehdottaneet patenttien jäädyttämistä, ja tähän pyyntöön on yhtynyt yli sata muuta valtiota.

Rikkaat teollisuusmaat, kuten USA ja EU-maat, ovat kuitenkin suhtautuneet ehdotukseen kielteisesti Maailman kauppajärjestö WTO:ssa.

ILMOITUS

Muun muassa Lääkärit ilman rajoja -järjestö on vaatinut rokotepatenttien avaamista.

– Kyse ei ole vain Suomen edun turvaamisesta, vaan rokotteiden saatavuuden turvaamisesta globaalisti, Honkasalo sanoo.

Ei saa jälleenmyydä

Saksalainen Curevac-rokoteyhtiö julkisti internetissä EU:n kanssa laatimansa sopimuksen koronarokotteista. Sopimuksesta on kuitenkin piilotettu monia yksityiskohtia. Tietojen pimittämistä ovat kritisoineet muiden maussa suomalaismepit Silvia Modig (vas.) sekä Nils Torvalds (r.).

Honkasalo arvioi, että rokotesopimusten avoimuus lisäisi ihmisten luottamusta. Esimerkiksi Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoo YLEllä, että ellei jonkin tiedon salaaminen ole välttämätöntä, sen pitäisi olla avointa.

Honkasalo pitää huolestuttavana myös sopimuksen sisältämää rokotteiden edelleenmyyntikieltoa. Koronarokotteita on tilattu Euroopan Unionin alueelle yli 2,3 miljardia annosta. Hän arvioi, että tällaisilla tuotantomäärillä rokotteita jää väistämättä yli EU-alueella, mutta Curevacin julkaisema sopimus kieltää ylijäämärokotteiden lahjoittamisen EU:n ulkopuolisiin maihin.

Tietoa siitä ei ole, onko vastaava kielto muissa, kuin Curevacin kanssa tehdyssä sopimuksessa.

– Globaalin solidaarisuuden nimissä rokotteiden patentit ja lisenssit tulisi avata kaikkien rokotevalmistajien käyttöön ja ylijäämärokotteita tulisi voida myydä tai lahjoittaa eteenpäin kuten mitä tahansa muutakin valtion kiinteää omaisuutta ilman, että rokotteiden ostosopimukset sitovat ostajan käsiä kauppahinnan maksamisen jälkeen, Honkasalo sanoo.