IPS/Kristin Palitza

”Vuosikymmen on kulunut ja tosiasiat ovat kiistämättömiä. Ainuttakaan tavoitetta ei ole saavutettu, ei ole pysäytetty sukupuuttoja tai vähennetty saasteita. Meidän täytyy tunnustaa epäonnistumisemme ja oppia siitä”, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ripitti maailman johtajia Ranskan, YK:n ja Maailmanpankin järjestämässä luonnon monimuotoisuuden varjeluun keskittyneessä kansainvälisessä kokouksessa.

Macron totesi myös, että epäonnistumisen seurauksena köyhyys, epätasa-arvo, julkisen terveydenhoidon kriisit ja turvattomuus lisääntyvät. Siksi maailman johtajien tulisi toimia päättäväisesti – keinoja luonnon kriiseihin vastaamiseen kyllä löytyy.

Yksi keino on niin sanottu Afrikan vihreä muuri eli Saharan autiomaahan, Sahelista Tshadjärven kautta Afrikan sarveen ulottuva 8 000 kilometriä pitkä istutettujen puiden ”muuri”, joka torjuu aavikoitumista. Vihreä muuri keräsi kokouksen osanottajilta lähes 12 miljardia euroa, yli 3 miljardia yli tavoitteen. Huono omatunto saa kukkaronnyörit löystymään myös maailman mahtavilta.

Englanninkielinen versio