Lehtikuva/Alexander Nemenov

Naurattaisi, ellei tämä olisi niin traagista. Venäjälle sunnuntaina palanneelle ja heti vangitulle oppositiopoliitikolle Aleksei Navalnyille keksittiin syyte kahden yön miettimisen jälkeen: sotaveteraanin häpäiseminen videolla. Joko todellisuudentaju pettää totaalisesti maan viranomaisilta tai sitten he eivät välitä mistään.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vähätteli Navalnyita joulun alla pitämässään suuressa lehdistötilaisuudessa kysymällä, kenelle tämä on tarpeen ja mainitsematta ollenkaan tämän nimeä.

Sunnuntain ja alkuviikon tapahtumat todistavat, että Navalnyi on hiertävä kivi Putinin kengässä. Mitättömän miehen takia ei muutettaisi lentokoneen laskeutumista, pidätettäisi tämän kannattajia ja kehitettäisi mielivaltaisia oikeudenkäyntejä ja syytteitä.

Ollaan Neuvostoliiton 1930-luvun näytösoikeudenkäyntien tiellä. Silloin vanheneva ja vainoharhainen johtaja raivasi tieltään entisiä työtovereitaan. Näyttää vahvasti siltä, että itselleen tarvittaessa elinikäisen presidenttiyden ja syytesuojan säädättänyt Putin on samalla tavalla menettämässä otteensa todellisuudesta.

Venäjän turvallisuuspalvelujen myrkyttämäksi joutunut Navalnyi heitti suoran haasteen Putinille palaamalla Moskovaan, vaikka pidätys ja mahdollisesti vuosien vankeus olivat tiedossa. Tekoa voi pitää hullunrohkeana, mutta se korostaa hänen eroaan koronalta piilottelevaan Putiniin nähden. Hän on valmis laittamaan henkensä alttiiksi oikeaksi uskomansa asian puolesta.

Voiko Navalnyi kuitenkaan vaikuttaa Venäjän politiikkaan? Vaikeaa se on. Kremlin käsissä olevat tiedotusvälineet eivät hänestä kerro, ja suuri osa kansasta ottaa mieluummin vakauden Putinin asettamissa rajoissa kuin muutoksen epävarmuuden.

Suomessa presidentti, ministerit ja kokoomus vaativat alkuviikolla Navalnyin vapauttamista. EU:ssa valmistellaan uusia Venäjä-pakotteita. Krimin valtauksesta alkanut turhautuminen purkautuu. Toimittava on, vaikka aiemmatkaan pakotteet eivät ole tehonneet. Arvaamattomuudellaan Venäjä karkottaa vähätkin ystävänsä.

Politiikan toimittaja