Lehtikuva/Markku Ulander

Lausunnot tartuntatautilain muutoksesta valmistuvat sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Eduskunnan sivistysvaliokunnan mielestä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edellytykset on turvattava. Harrastus- ja vapaa-ajantoiminnan rajoitukset heikentävät lasten hyvinvointia merkittävästi, valiokunta toteaa tänään hyväksymässään lausunnossa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta tekee mietinnön hallituksen esittämästä tartuntatautilain muutoksesta. Se haluaa muiden valiokuntien lausunnot viimeistään huomenna 22.1. Tänään lausuntoa odotetaan myös perustuslakivaliokunnalta.

Tartuntatautilain muutoksella haetaan viranomaisille lisää valtuuksia hillitä koronaepidemiaa erilaisilla rajoituksilla. Ne voisivat koskea myös yksityisiä elinkeinonharjoittajia. Esimerkiksi kuntosaleja voitaisiin sulkea kahdeksi viikoksi.

Viime päivinä on keskusteltu lasten ja nuorten harrastuksista. Monet ohjatut harrastukset ovat olleet katkolla jo viikkoja, kun samaan aikaan aikuiset voivat harjoitella yksityisillä kuntosaleilla.

Sivistysvaliokunnan mukaan tartuntalain toimeenpanossa on välttämätöntä painottaa sitä, että lapset voivat osallistua liikunta- ja kulttuuriharrastuksiin nykyisiä poikkeusolojen käytäntöjä joustavammin.

ILMOITUS

Sivistysvaliokunta esittää, että sosiaali- ja terveysvaliokunta arvioi riittävät toimet, jotta lasten ja nuorten harrastustoiminta liikunnan ja kulttuurin parissa voidaan järjestää terveysturvallisuus huomioon ottaen.

Helsingin Sanomat kertootänään, että suurin osa tanssikouluista on aloittanut tai aloittamassa toimintaansa uudelleen rajoituksista huolimatta.

Tapahtuma-ala tarvitsee tukea

Sivistysvaliokunta painottaa lisäksi sivistyksellisten oikeuksien turvaamista, koska kulttuurin merkitys on suuri hyvinvoinnin ja henkisen kriisinkestävyyden turvaamisessa.

Se haluaa myös tuoda esille koronapandemian haitat tapahtuma-alalle. Tapahtuma-alan yritysten liikevaihdot ovat viimeisen kymmenen kuukauden ajalta pudonneet 80–95 prosenttia. Lomautettuna on vuoden 2020 aikana ollut 10 000 työntekijää ja kokonaan työllistämättä on jäänyt jopa 136 000 tilapäistä työntekijää.

Jos pandemia jatkuu pitkälle kevääseen, toiminnan rajoituksista kärsiville aloille on valiokunnan mielestä suunnattava valtion toimesta harkinnanvaraista lisärahoitusta, kuten vuonna 2020 tehtiin.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!