Antti Yrjönen

Rakennusalalla huoli ärhäkän virusmuunnoksen leviämisestä on käsin kosketeltavaa.

Ärhäkkä koronan virusmuunnos on nostanut rajojen yli tapahtuvasta työmatkaliikenteestä huolen viruksen leviämisestä Suomeen. Tiedossa on tänään 86 tapausta.

Baltian maista ja muualta Itä-Euroopasta tulevat rakennustyöläiset synnyttävät erityisen huolen. Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi vaati jo tammikuun alussa kaikkien rakennuksille ulkomailta tuotavien työntekijöiden koronatestausta ja pakollista karanteenia.

Tänään sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ehdottaa Helsingin Sanomien haastattelussa epidemiatukea, jota maksettaisiin omaehtoisessa karanteenissa oleville taudin ehkäisemiseksi.

Rakennusalalla altistumisia tapahtuu normaalia enemmän myös työn ulkopuolella.

– On kestämätöntä, että ihmiset menevät työpaikoille ja tartuttavat työkavereitaan ja aiheuttavat pitkiä tartuntaketjuja, sanoo Pekonen.

Mallia Pekonen ottaisi viime kevään epidemiatuesta, jota maksettiin ulkomailta Suomeen tuleville työntekijöille heidän odottaessaan koronatestin tulosta.

ILMOITUS

Suomeen tuodaan rakentajia eniten Baltiasta ja Romaniasta. EU:n ulkopuolisista maista rakennusmiehiä tuodaan muun muassa Ukrainasta, Uzbekistanista ja Moldovasta. Kaikissa näissä maissa koronatilanne on erittäin hälyttävä ja merkittävästi Suomea huonompi.

Pakkotestit eivät mahdollisia

Pekonen vetoaa rakennustyöntekijöiden testaamisen lisäämiseksi työnantajiin, sillä hallitus, eduskunta tai viranomaiset eivät voi pakottaa testeihin.

– Työnantajilla on mahdollisuus toimia vastuullisesti ja vaatia ulkomailta tulevilta työntekijöiltä negatiivista testitulosta tai karanteenin noudattamista.

Harjuniemi on nostanut useissa yhteyksissä esiin rakennusalan ongelmallista koronatilannetta. Rakennustyöpaikoilla on sekä suomalaisia että muualta tulleita työntekijöitä samoissa töissä.

Hän varoitti tammikuun alussa, että karanteenissa olevien työntekijöiden erottaminen muista työntekijöistä työmailla on täysin mahdotonta. Myös ahtaat yhteisasunnot altistavat tartunnoille.

Altistumisia tapahtuu normaalia enemmän myös työn ulkopuolella. Rakennusliitto nosti majoitusongelman esiin jo viime kesänä, kun rakennustyöpaikoilla tuli julki tartuntaryppäitä.

Rakennusliitto: Maahantuloportti kiinni

Kaksi päivää sitten Harjuniemi vaati Ylen haastattelussa rajan sulkemista ”ainakin joksikin aikaa”.

– Jos nyt ajatellaan, että terveydestä huolehditaan, niin meidän on pantava kiinni koronan merkittävä maahantuloportti, sanoo Harjuniemi Ylen haastattelussa.

Työntekijät joutuivat keväällä tekemään valinnan jäädäkö Suomeen vai lähteäkö kotimaahan. Rakennusliitto kannattaa pakkotestejä. Myös työnantajia edustava Rakennusteollisuus on ehdottanut, että ulkomailta tulevilta työntekijöiltä pitää vaatia negatiivinen todistus koronatestistä.

Rakennusliitto esitti kahden viikon karanteenia jo syyskuussa. Tuolloin liitto esitti, että työn tilaajan on maksettava palkka tältä ajalta.

Ulkomailta tulevat rakennustyöntekijät välttelevät koronatestejä ansiotulojen menetyksen pelossa. Ansiot menevät, jos komennusmies on ulkomaisen alihankkijan palkkalistoilla ja kuuluu siten oman maansa sosiaaliturvan piiriin.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!