Lehtikuva/Vesa Moilanen

Turvapaikkahakemuksia jätettiin viime vuonna noin 3 200.

Koronapandemia laski viime vuonna ulkomailla jätettyjen oleskelulupahakemusten määrää. Suomeen muuttavien määrä sen sijaan laski maltillisemmin, kertoo Maahanmuuttovirasto (Migri) tiedotteessa.

Viime vuonna jätettiin reilut 21 000 ensimmäistä oleskelulupahakemusta, kun vuonna 2019 niitä oli noin 10 000 enemmän. Laskua oli niin työn, perhesiteen kuin opiskelunkin perusteella jätetyissä hakemuksissa.

Ensimmäisiä oleskelulupia Suomeen myönnettiin viime vuonna yli 20 000. Laskua vuodesta 2019 oli viitisentuhatta.

Työ oli jo toista vuotta suosituin syy hakea oleskelulupaa Suomeen. Viime vuonna työn perusteella jätettiin vajaat 9 000 ensimmäistä oleskelulupahakemusta.

– Ennakoimme työperusteisen maahanmuuton kasvavan tulevaisuudessa, ja sen takia on tärkeää, että oleskelulupien käsittely on sujuvaa, kertoo ylijohtaja Jari Kähkönen tiedotteessa.

ILMOITUS

Turvapaikkahakemusten määrä laski yli tuhannella

Turvapaikkahakemusten määrä oli viime vuonna alhainen. Turvapaikkahakemuksia jätettiin noin 3 200, kun määrä vuonna 2019 oli noin 4 500.

Ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia tehtiin viime vuonna vajaat 1 300.

– Ensimmäisissä turvapaikkahakemuksissa suurimmaksi lähtömaaksi nousi Välimeren siirtojen myötä Afganistan, 148 turvapaikanhakijaa, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen tiedotteessa.

Suurin osa turvapaikkahakemuksista oli uusintahakemuksia. Uusintahakemus on turvapaikkahakemus, jonka asiakas tekee saatuaan lainvoimaisen päätöksen Maahanmuuttovirastolta tai hallintotuomioistuimelta aikaisemmin tekemäänsä turvapaikkahakemukseen. Uusintahakemuksia jättivät eniten irakilaiset.