Lehtikuva/Mandel Ngan

Puhe oli sovittelevampi kuin hänen kaudellaan on totuttu näkemään. Hän muun muassa kiitti aiemmin mollaamansa varapresidentti Penceä.

Väistyvä presidentti Donald Trump kehotti viimeisessä presidentin videopuheessaan amerikkalaisia rukoilemaan seuraavan hallinnon puolesta. Asia kävi ilmi Trumpin videopuheesta myöhään Suomen aikaa tiistaina julkaistulla tallenteella.

– Tällä viikolla virkavalansa vannoo uusi hallinto, ja rukoilemme sen menestystä Amerikan säilyttämisessä turvallisena ja hyvinvoivana, Trump sanoi.

Trump korosti puheessaan asioita, joita pitää kautensa saavutuksina. Hän painotti muun muassa olevansa ensimmäinen presidentti vuosikymmeniin, joka ”ei aloittanut uusia sotia”. Toisaalta Trump korosti kovistelleensa Kiinaa kansainvälisillä areenoilla.

– Olemme herättäneet henkiin liittolaisuussuhteemme ja johdollamme maailman kansakunnat ovat nousseet vastustamaan Kiinaa tavalla, jollaista ei ole koskaan aiemmin nähty.

Trump myös totesi tulleensa Washingtoniin ”ulkopuolisena”, joka ei ollut koskaan toiminut politiikassa.

ILMOITUS

– Tiesin, että kansakuntamme mahdollisuudet olivat rajattomat niin kauan, kun laitamme Amerikan ensin, Trump sanoi toistaessaan puheessaan kauttaan määrittäneen iskulauseen.

– Rakensimme maailman mahtavimman talouden, hän lisäsi.

Hän otti myös vahvasti kunniaa Yhdysvaltain talouskasvusta ja kiistellyistä toimistaan Israelin suhteen. Trump julisti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja puski Israelia rauhansopimuksiin useiden Lähi-idän maan kanssa.

”En ollut vasemmistolainen enkä oikeistolainen”, Trump väitti

Puhe oli sovittelevampi kuin Trumpin kaudella on totuttu näkemään. Trump muun muassa kiitti liittolaistaan varapresidentti Mike Penceä, jota hän vielä mollasi muutama viikko sitten, koska tämä ei suostunut Trumpin vaatimuksiin yrittää kumota Trumpin vilpilliseksi väittämä vaalitulos. Mediatietojen mukaan miesten välit ovat olleet tämän jälkeen jäätävät.

Puheessaan Trump myös totesi, ettei väkivalta ole ratkaisu, viitaten kongressitalon valtausyritykseen tammikuun alussa. Trumpia on syytetty laajasti hyökkäyksen lietsomisesta, ja edustajainhuone asetti hänet kapinan kiihottamisesta myös järjestyksessään toiseen virkasyytteeseen presidenttikauden aikana.

Väistyvä presidentti myös sanoi, ettei hänen hallintonsa agenda ollut vasemmistolainen tai oikeistolainen, republikaaninen tai demokraattinen.

Trumpia on syytetty hänen koko kautensa äärioikeiston kanssa flirttailusta. Hän on myös soimannut äärivasemmistoksi katsomiaan tahoja toistuvasti.

Puheensa Trump päätti toteamalla, että paras on vielä edessä. Hän myös vihjasi, että hänen aloittamansa kansanliike on vasta alussa.

Vaikka puheen sävy oli sovittelevampi kuin etenkin viime viikkoina on totuttu kuulemaan, Trump ei viitannut uuteen presidenttiin Joe Bideniin nimeltä.

Tiistai oli Trumpin presidenttikauden viimeinen kokonainen päivä.

Armahti Bannonin ja monta muuta

Donald Trump on armahtanut yhteensä 73 ihmistä yhtenä viimeisistä teoistaan presidenttikautensa aikana. Heidän joukossaan on muun muassa Trumpin entinen neuvonantaja Steve Bannon, joka oli asetettu syytteeseen petoksesta ja rahanpesusta.

Bannonin syyte liittyy Meksikon rajamuurin rakentamiseen suunnattuun varainkeruukampanjaan. Meksikon rajalle rakennettava muuri oli yksi Trumpin keskeisistä vaalilupauksista.

Valkoinen talo on julkistanut kaikkien armahdettujen nimet perusteineen verkkosivuillaan. Esimerkiksi Bannonia kuvaillaan tärkeäksi johtajaksi konservatiiviliikkeessä ja tunnetuksi poliittisesta älystään. Lisäksi Bannonin syytteen sanovan perustuvan tämän osallisuuteen ”poliittisessa projektissa”.

Bannonin armahdus ei tullut yllätyksenä, sillä yhdysvaltalaismediat uutisoivat asiasta jo aiemmin virkamieslähteiden tietojen perusteella.

Trump erotti Bannonin elokuussa 2017. Ennen presidentin tiimissä toimimista Bannon johti äärioikeistolaista Breitbart News -sivustoa.

Armahdusten lisäksi Trump on lieventänyt 70 muun ihmisen tuomioita.

Uuden presidentin Joe Bidenin virkaanastujaiset järjestetään tänään. Trump on ilmoittanut, ettei osallistu tilaisuuteen.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!