Lehtikuva/Kirill Kudryavtsev

Syytteet liittyvät kommentteihin perustuslakimuutoksesta, jolla mahdollistettiin Putinin vallan jatkuminen jopa vuoteen 2036 saakka.

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on joutumassa oikeuden eteen jälleen keskiviikkona, kertoo hänen asianajajansa.

Asianajajan mukaan keskiviikon oikeudenkäynnissä on kyse syytteistä, joiden mukaan Navalnyi on häpäissyt toisen maailmansodan sotaveteraanin.

Venäjän tutkintakomitea aloitti kesäkuussa kunnianloukkaustutkinnan Navalnyista. Komitea kertoi tuolloin, että sotaveteraani oli esiintynyt videolla, jolla kannatettiin perustuslakimuutosta, jonka myötä presidentti Vladimir Putin voi olla vallassa jopa vuoteen 2036 asti.

Venäjälle sunnuntaina palannut Navalnyi otettiin kiinni heti lentokentällä.

Navalnyi kommentoi videota Twitterissä julkaistulla omalla videollaan, jolla hän kutsui sotaveteraania ja muita videolla esiintyneitä ihmisiä maan häpeäksi, ihmisiksi ilman omaatuntoa ja pettureiksi.

Tapauksen tutkinta keskeytettiin siksi aikaa, kun Navalnyi oli hoidettavana sairaalassa Saksassa.

ILMOITUS

Vangittiin 30 päiväksi

Venäjälle sunnuntaina palannut Navalnyi otettiin kiinni heti lentokentällä. Hänet tuomittiin eilen 30 päiväksi vankeuteen oikeudenkäynnissä, joka pidettiin poikkeuksellisesti poliisiasemalla Moskovan esikaupungissa Himkissä.

Vankeuden syynä on kerrottu olevan Venäjän rikosseuraamusvirasto FSIN:n väite, jonka mukaan Navalnyi on toistuvasti rikkonut ehdollisen tuomionsa ehtoja. Rikosseuraamusvirasto vaatii nyt, että ehdollinen 3,5 vuoden tuomio on pantava toimeen.

Navalnyin asianajajan Olga Mihailovan mukaan Navalnyin oikeudenkäynti pidetään 2. helmikuuta.

Navalnyi siirrettiin poliisiasemalta Matrosskajan vankilaan Moskovassa. Vankila on sama, jossa asianajaja Sergei Magnitski kuoli epäselvissä olosuhteissa vuonna 2009.