Lehtikuva/Pius Utomi Ekpei

Köyhät maat kärsivät rikkaiden maiden etuillessa rokotteiden hankinnassa, sanoo Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja tuomitsee kovin sanoin maailman rikkaat maat, jotka pyrkivät haalimaan itselleen mahdollisimman paljon koronarokotteita köyhien maiden nenän edestä.

– Minun täytyy puhua suoraan. Maailma on katastrofaalisen moraalisen epäonnistumisen partaalla. Tämän epäonnistumisen hinta maksetaan ihmishenkien ja toimeentulon menetyksinä köyhimmissä maissa, Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi WHO:n kokouksen alkajaisiksi Genevessä.

Hänen mukaansa tilannetta pahentaa se, että rokotevalmistajat ovat kiirehtineet saamaan tuotteilleen käyttölupia hyvät katteet takaavista rikkaista maista sen sijaan, että yhtiöt olisivat toimittaneet tutkimusaineistojaan WHO:lle rokotteiden maailmanlaajuista käyttöönottoa varten.

Tedrosin mukaan monet maat ovat myös pyrkineet etuilemaan jonossa ja varmistamaan itselleen rokoteannoksia kahdenvälisillä sopimuksilla valmistajien kanssa. Tämä on johtanut hänen mukaansa muun muassa hintojen nousemiseen.

WHO:n pääjohtajan mukaan tällainen minä ensin -asenne jättää maailman köyhimmät ja haavoittuvimmat ihmiset pulaan, mutta on myös petollista rikkaiden maiden itsensä kannalta.

– Loppujen lopuksi nämä toimet vain pidentävä pandemiaa, sen hillitsemiseksi tarvittavia rajoitustoimia sekä inhimillistä ja taloudellista kärsimystä, Tedros varoitti.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa. Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen. Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!