Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kakkosrokotteita annetaan tänään alueella liki 300 annosta.

Suomen ensimmäiset koronavirusrokotteen toisen vaiheen annokset on annettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella. Kakkosrokotteita annetaan tänään alueella liki 300 annosta, kerrotaan Husin viestinnästä STT:lle.

Koska Suomeen tähän mennessä saatujen rokoteannosten määrä on rajallinen, kakkosvaiheen rokotteiden antaminen osaltaan rajoittaa sitä, kuinka monia uusia rokotussarjoja voidaan aloittaa, kerrotaan Husin viestinnästä. Sen sijaan henkilökunnan määrä ei rajoita rokottamisia.

– Rokotteiden määrä on se rajoittava tekijä tässä. Näin ollen ihan samoilla käytännön järjestelyillä mennään. Eihän se sinällään poikkea, annetaanko ensimmäinen vai toinen rokote, kertoo Husin viestintäpäällikkö Niina Kauppinen.

Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi rokotusta, jotka on määrä antaa päivinä 0 ja 21. Kakkosrokotteen antamista voidaan tarvittaessa siirtää myöhemmäksi, mutta esimerkiksi Maailman terveysjärjestön (WHO) suositus on, ettei annosten väli saisi venyä kuutta viikkoa pidemmäksi.

Suomessa tänään saavat kakkosrokotteensa ihmiset, joille aika varattiin jo kolme viikkoa sitten ensimmäisen rokotteen yhteydessä.

ILMOITUS

Viime viikolla rokotteita oli annettu noin 50 000

Kaksivaiheinen Pfizerin ja Biontechin rokote antaa molempien annosten jälkeen noin 95 prosentin suojan koronavirustaudin vakavilta muodoilta. Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia.

Rokotteen vaikuttavana aineena on lähetti-RNA:ta (mRNA), joka sisältää koronaviruksen pintaproteiinin valmistusohjeen.

Koronarokotteen maailmanlaajuisen jakelun haasteena on ollut se, että rokotteen säilytys vaatii äärimmäisen kylmiä, yli 60 pakkasasteeseen yltäviä ULT-pakastimia. Jääkaapissa rokotteet säilyvät laimentamattomana 5 vuorokautta ja huoneenlämmössä vain kaksi tuntia.

Kaikkiaan rokoteannoksia oli viime viikon keskiviikkoon mennessä annettu Suomessa noin 50 000, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!