Lehtikuva/Kirill Kudryavtsev

Venäjä: Keskittykää omiin ongelmiinne.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vaatii venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin välitöntä vapauttamista. Myös muut hänen Venäjälle saapumisensa yhteydessä sunnuntaina pidätetyt on vapautettava, Marin vaatii Twitterissä.

Pääministeri kehottaa Venäjää tutkimaan Navalnyin myrkytyksen ja suojelemaan demokratiaan kuuluvia opposition oikeuksia.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan Navalnyi on rohkea, koska monesta ei olisi uhmaamaan Venäjän hallintoa.

”Ja samalla osoittaa, miten häikäilemätön Venäjän hallinto on”, Arhinmäki twiittasi aamulla.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi Ylelle Navalnyin kiinnioton sunnuntai-iltana Moskovassa koettelevan monien oikeustajua.

ILMOITUS

– Henkilö, joka on nippa nappa selvinnyt murhayrityksestä ja erittäin vakavasta rikoksesta, että häntä tällä tavalla kohdellaan, varmasti hyvin monessa maassa koettelee oikeustajua.

Haavisto kertoi Suomen antaneen tukensa sille, että asiasta saataisiin yhteinen EU:n kannanotto. Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel vaati jo sunnuntaina illalla Navalnyin välitöntä vapauttamista.

Haavisto ei vielä osaa sanoa, johtavatko vaatimukset uusiin pakotteisiin. Hän uskoo, että asia tulee seuraavassa EU:n ulkoministerikokouksessa tammikuun lopulla esiin.

”Sisäinen oikeusasia”

Venäjän ulkoministeriö puolusti Navalnyin kiinniottoa maanantaina aamulla. Ministeriön mukaan Navalnyi on rikkonut ehdonalaisensa ehtoja useasti.

Ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova myös totesi, että ”ulkomaalaisten julkisten hahmojen” tulisi kunnioittaa kansainvälistä oikeutta ja olla puuttumatta itsenäisten valtioiden sisäisiin oikeusasioihin. Tällä hän viittasi monien länsimaiden vaatimuksiin vapauttaa Navalnyi.

– Keskittykää omiin ongelmiinne, Zaharova sanoi.

Mediatietojen mukaan oppositiopoliitikkoa pidetään nyt sellissä Himkissä Moskovan lähettyvillä. Se sijaitsee suhteellisen lähellä Sheremetjevon lentokenttää. Navalnyi ei ole saanut yhteyttä asianajajaan kiinnioton jälkeen.

Länsimaiden mukaan Navalnyi myrkytettiin elokuussa Novitshok-ryhmän hermomyrkyllä. Myrkytyksen vahvistaneita kokeita on tehty ainakin Saksassa, Ranskassa ja Ruotsissa sijaitsevissa laboratorioissa.