IPS/Fahim Siddiqi

Erityisesti kehitysmaiden maanviljelijöitä piinaa tuotantoketjun pituus eli välimiesten suuri määrä. Pakistanilainen viljelijä Anas Shaikh päätti tehdä asialle jotain ja loi helppokäyttöisen mobiilisovelluksen, joka leikkaa valtaosan väliportaista ruuan kasvattajien ja sen syöjien välistä.

Keväällä Googlen sovelluskauppaan saadun Peepu-appin suunnittelussa on otettu huomioon käyttäjien todennäköisesti vähäinen kokemus teknologiasta.

– Olen raatanut pellolla pienviljelijänä ja tiedän, millaisia maanviljelijät ovat. Siksi sovellus on suunniteltu maanviljelijälle helpoksi käyttää, Shaikh sanoo.

– Viljelijät pystyvät myymään tuotteensa parhaaseen aikaan ja kilpailukykyisellä hinnalla. Yritämme teknologiaa käyttämällä siirtää neuvotteluvaltaa takaisin pienviljelijöille ja samalla tarjota heille tilaisuuden tehdä kauppaa kenen tahansa kanssa, piittaamatta maantieteellisen etäisyyden asettamista rajoituksista, Shaikh selittää.

Peepun kaltainen teknologia voi vaikuttaa valtavaan ihmisjoukkoon, ja vaikutukset voivat olla sosiaalisesti ja taloudellisesti kauaskantoisia. Tällä hetkellä Etelä-Aasian työvoimasta lähes 70 prosenttia on maatalouden palveluksessa ja väestön enemmistö elää yhä maaseutuyhteisöissä.

ILMOITUS

Lyhyempi välittäjäketju voi esimerkiksi vähentää sadonkorjuun jälkeisiä tappioita, kun pienempi osa tuotteesta pilaantuu ennen kuluttajalle päätymistään.

– Kun maanviljelijät myyvät tuotteensa suoraan kauppiaille, viljelijää ei riistetä. Samalla tarjotaan käytännöllinen ratkaisu ruokahävikkiongelmaan ja parannetaan ruokaturvaa, Shaikh sanoo.

Monien asiantuntijoiden mukaan ruokaturvan takaaminen on asialistan kärjessä, kun halutaan turvata vakaus maailman väkirikkaimmalla kolkalla.

– Ruuan saatavuutta voidaan lisätä lisäämällä tuotantoa, parantamalla jakelua ja vähentämällä hävikkiä. Sadonkorjuun jälkeisten menetysten vähentäminen on oleellinen osa globaalin ruokaturvan takaamista, tohtoritutkija Hina Kamal Nottinghamin yliopistosta sanoo.

Englanninkielinen versio