Lehtikuva/Dimitar Dilkoff

Venäjällä syytteitä nostetaan sosiaalisen median kommentoijia vastaan.

31. lokakuuta 2018 17-vuotias Mihail Žlobinski räjäytti itsensä turvallisuuspalvelu FSB:n rakennuksen aulassa Arkangelissa Venäjällä. Kolme työntekijää haavoittui, Žlobinski oli ainoa kuolonuhri. FSB ei ole löytänyt apureita, Žlobinski toimi todennäköisesti yksin. Žlobinski ei kuulunut mihinkään järjestöön, mutta ennen kuolemaansa hän lähetti anarkistien ”Kapinallisen puheita” -nimiseen ryhmään pikaviestipalvelu Telegramissa lyhyen viestin, jossa hän ilmoitti toteuttavansa iskun, koska ”FSB kiduttaa ja tappaa ihmisiä”.

Tämä oli ilmeinen viittaus syksyllä 2017 alkaneeseen rikostutkintaan ”Verkosto”-nimistä järjestöä vastaan. Viime vuonna yhdeksän anarkistia, entistä anarkistia tai anarkistien tuttavaa tuomittiin 5,5–18 vuoden vankeusrangaistuksiin Pietarissa ja Penzassa. Tuomittujen mukaan syytteet ja koko ”terroristijärjestö” ovat tekaistuja, ja oikeudenkäynnin aikana perutut tunnustukset saatiin kiduttamalla.

FSB:n roolista keskusteltiin jälleen joulukuussa, kun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi ilmoitti, että hänet elokuussa myrkyttäneiden FSB:n agenttien henkilöllisyydet on selvitetty. Turvallisuuspalvelu ei nauttinut varauksetonta suosiota myöskään kaksi vuotta sitten: Žlobinskin hyökkäykselle osoitettiin ymmärrystä sosiaalisessa mediassa. Viranomaisten reaktio keskusteluun oli armoton, ja syytteitä on OVD-Info sivuston mukaan nostettu ainakin kahtakymmentä kommentoijaa vastaan.

Eniten huomiota sai pihkovalaisen toimittajan Svetlana Prokopevan tapaus. Hänet tuomittiin riippumattoman Eho Moskvy -radion paikalliskanavalla esitetyistä pohdinnoista iskun syystä. Prokopeva ei tukenut iskua, mutta piti sitä seurauksena Venäjän poliittisen tilanteen ja vastarinnan toivottomuudesta. Syyttäjä vaati hänelle kuuden vuoden tuomiota. Oikeustapaus sai laajaa huomiota, ja lopulta Prokopeva tuomittiin 500 000 ruplan, eli noin 5 500 euron sakkoihin. Prokopeva laitettiin myös ”ekstremismin ja terrorismin epäiltyjen tukijoiden rekisteriin”. Sinne joutuneet voivat nostaa pankkitililtään vain 10 000 ruplaa (110 euroa) kuukausittain. Listalla on jo yli 10 000 venäläistä ja sille voi joutua myös ilman rikostuomiota.

Sergei Arbuzov Vologdasta sai viiden vuoden tuomion kirjoitettuaan, että Žlobinskin pitäisi saada ”Venäjän sankarin” kunnianimi. Ivan Ljubšin Kalugasta sai viiden vuoden ja kahden kuukauden tuomion kutsuttuaan Žlobinskia ”viikon sankariksi”, Ljubšin kielsi tarkoittaneensa tätä myönteisessä mielessä.

Pietarissa jatkuu rikostutkinta queer-aktivistia ja anarkistia Aleksandr Merkulovia vastaan, hänet päästettiin tutkintavankeudesta kotiarestiin joulukuussa. Myös Merkulovia syytetään terrorismin tukemisesta, Žlobinskia ymmärtävän postauksen vuoksi. Tutkintavankeuden aikana Merkulov lähetettiin vankimielisairaalaan seksuaalivähemmistöjä tukevien kannanottojen vuoksi, mikä kertoo Venäjän vankilajärjestelmän ja turvalisuusviranomaisten asenteista seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Merkulov vangittiin heinäkuussa, puolitoista vuotta kirjoituksensa jälkeen. FSB saattaa siis saalistaa Žlobinskin ymmärtäjiä vielä vuosien ajan.

Kirjoittaja on matematiikan maisteri Venäjän kansojenvälisen ystävyyden yliopistosta.