Jarmo Lintunen

Katsoin äskettäin uudestaan Netflixissä elokuvan ”22. juli”. Se kertoo, kuten nimikin antaa ymmärtää, Oslossa tapahtuneesta äärioikeistolaisesta terrori-iskusta 2011. Tällä kertaa katsoin sen ideologisesta näkökulmasta: millaista ideologiaa teko ilmensi?

Teko on muutenkin koskettanut minua, sillä molemmat edesmenneet poikani ovat syntyneet Oslossa. Vanhempien ja uhrien tuska on ollut käsin kosketeltavaa. Se juuri oli terroristin tarkoitus. Nyt kuitenkin halusin elokuvan katselussa keskittyä ideologiaan. Kokemus hämmensi ja pelotti.

Terroristin retoriikka ja aate on aivan sitä samaa, mitä suomalainen äärioikeisto perussuomalaiset mukaan lukien viljelee politiikassaan. Oslon iskun tekijähän ihaili Halla-ahoa ja mainitsee hänet myös julkaisemassaan manifestissa.

Kunnallisvaaleissa on taas mahdollisuus lähteä pistämään äärioikeisto paitsioon ja marginaaliin, jonne se kuuluu.

Suomi kuuluu kaikille yhdenvertaisesti. Sitä ei voi pelottelemalla, uhkailemalle ja valheita levittämällä omia itselleen, kuten äärioikeistolla on pyrkimys.

Ääni vasemmistolle on ääni yhdenvertaisuudelle. Siksi minä päätin lähteä tänä vuonna kunnallisvaaleissa ehdolle. Tule sinäkin. Meitä ei voi hiljentää pelolla ja uhkailulla.

Maarit Snellman
Kaarina

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!