Lehtikuva/Win Mcnamee

Capitolin loppiaisvaltauksen kumu kaikuu Suomeen asti. Kokoomuksesta kuultiin sen jälkeen kaksi rohkaisevaa puheenvuoroa siitä, että puolue lopettaa Suomen trumpilaisten eli perussuomalaisten peesaamisen.

Ensin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vaati perussuomalaisia tekemään selvän pesäeron trumpismiin ja hämmästeli puheenjohtaja Jussi Halla-ahon vähätteleviä kommentteja tapahtumista (HS 7.1.).

– En lähtisi suurentelemaan tapahtumia, vaikka niihin on syytä suhtautua vakavasti. Kyllähän tällaista rähinöintiä ja hulinointia on nähty muuallakin maailmassa, Halla-aho sanoi eri lehdille loppiaisen jälkeisenä torstaina.

Lauantaina puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi Capitolin valtaamisen näyttäneen, mihin populismi pahimmillaan johtaa. Perussuomalaisia nimeltä mainitsematta Orpo jatkoi, että ”emme saa ummistaa silmiämme yrityksiltä murentaa demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota”.

– Populismi houkuttelee monia poliittisia päättäjiä. On helppo tarjoilla yksinkertaisia vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin. Viholliskuvan maalaaminen tai toisen motiivien arvailu on keino saada poliittinen vastustaja huonoon valoon, Orpo sanoi kuin perussuomalaisten pelikirjaa lukien.

ILMOITUS

Yli vuosi on oltu huolissaan sivistysporvarien katoamisesta, kun kokoomuslaiset ovat osallistuneet perussuomalaisten poliittisiin operaatioihin ja kokoomus on ihan itsekin sortunut populismin vietäväksi. Siitä esimerkki oli viime syksyn täysin epäonnistunut epäluottamuslause perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle.

Onko kokoomus – sen johto – nyt arvioinut uudelleen suhdettaan perussuomalaisiin? Vai onko kyseessä yritys vain paikata puolueen mainetta, kun kannatuslukemat ovat entiselle valtapuolueelle katastrofaaliset? Sen näyttävät käytännön teot kevään mittaan.

Luulisi todella, että perussuomalaisillakin on jossain raja, ja se voisi olla väkivaltainen kuolonuhreja vaatinut hyökkäys demokraattisen maan parlamenttiin. Ei kuitenkaan ole. Halla-aho vähätteli tapahtumaa ja puolueen meppi Laura Huhtasaari on väittänyt Yhdysvaltain olevan kapinan kukistuttua kommunistien käsissä.

Monet perussuomalaiset ovat pitäneet kapinaan yllyttäneen Donald Trumpin some-tilien sulkemista sananvapauden rajoittamisena.

Loppiaisen jälkeen Suomessa on muisteltu perussuomalaisten viime vaalien alla 20.3.2019 julkaisemaa videota V niin kuin ketutus, jossa trumpilaisessa hengessä tehdään väkivaltainen hyökkäys ”maan demokraattisesti valittuja johtajia vastaan”.

Terrorismin tutkija Leena Malkki vertasi Helsingin Sanomissa 8. tammikuuta, perussuomalaisten toiminnassa olevan samanlaisia poliittisia strategioita, jotka ovat vahvistaneet Yhdysvaltojen polarisoitumista. Hän mainitsi kuinka laajasti perussuomalaisten sosiaalisessa mediassa kyseenalaistetaan valtamedioiden uutisia sekä luodaan vastakkainasettelua ja syödään poliittisten vastustajien legitimiteettiä kyseenalaistamalla heidän motiivejaan.

Toisena suurena oppositiopuolueena kokoomus on ratkaisijan paikalla siinä, miten hyväksyttävänä tällaista toimintaa pidetään.

Politiikan toimittaja