Lehtikuva/Jon Cherry

Jo presidentti Obaman kaudella kasvanut vastakkainasettelu ja maan syvä jakautuminen railoihin on syventynyt entisestään presidentti Trumpin tuella. Salaliittoteoriat, mediaan kohdistuva viha, väärän tiedon ja valheiden levittäminen kukoistavat hallitsemattomasti.

Trumpin kannattajien väkivaltainen tunkeutuminen kongressiin on juuri sitä, mitä arvioidaan seuraavan väkivaltaisesta, ihmisten vastakkaisia näkemyksiä ruokkivista puheista ja kansan kiihottamisesta. Trump on kyseenalaistanut demokraattiset instituutiot vaalijärjestelmää myöten.

Italiassa Washingtonin tapahtumia on verrattu diktaattori Benito Mussolinin valtaannousuun 1920-luvulla ja Saksassa Hitlerin valtaannousua edeltäneisiin tapahtumiin. Kongressin valtaaminen on tuomittu jyrkästi lähes kaikkialla.

Jäljellä on entistä syvempi kahtiajakautuminen Yhdysvalloissa. Pelko uusista väkivaltaisuuksista ei häviä presidentin vaihtuessa Trumpista Bideniin. Yhdysvaltain sekasorto vaikuttaa myös globaalisti.

Demokraattien Joe Bidenin valinta presidentiksi aisaparinaan ensimmäinen varapresidentiksi valittu musta nainen Kamala Harris antoi toivoa muutoksesta parempaan. Myös demokraattien voitto Georgiassa ja senaatin niukka enemmistö olivat viestejä Trumpiin kohdistuvan arvostelun voimistumisesta.

ILMOITUS

Ilmatilaa hallitsee nyt pelko Trumpin ja hänen kannattajiensa poliittisesta agendasta. Trump on puheillaan lietsonut ja oikeuttanut kannattajansa väkivaltaan, joka saattaa leimahtaa arvaamattomasti.

Sosiaalisen median väkivaltapuheet konkretisoituvat arvaamattomiksi teoiksi. Väkivallan mahdollisuutta ei voi sulkea pois Euroopan demokratioissakaan eikä myöskään Suomessa. Trumpilaisuus on levinnyt pitkin Eurooppaa äärioikeiston ja populistien kautta.

Suomessa perussuomalaiset eivät luota päättäjiin. Ero muiden puolueiden kannattajiin on huikea. Osa perussuomalaisista on myös viljellyt väkivaltaisia puheita ja kuvastoa puheessaan.

Juuri luottamuksen varassa Suomessa on selvitty useimpia muita maita paremmin koronapandemiasta. Luottamus demokraattisiin järjestelmiin on arvokasta pääomaa.

Päätoimittaja