Jussi Joentausta

Vasemmistoliiton ehdokaslista uudistuvat. Puoluesihteeri toivoo kuitenkin, että myös mahdollisimman moni konkari asettuu ehdolle uusien ehdokkaiden rinnalle.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen muistuttaa puolueväkeä siitä, että juuri nyt on tärkeää panostaa kuntavaalien ehdokasasetteluun. Vaaleihin on vajaat sata päivää.

– Nyt käydään kovin kisa ehdokkaista, hän sanoo.

Vasemmistoliiton ehdokashankinta on samalla tasolla kuin viime kuntavaaleissa vastaavana ajankohtana.

Puolueen jäsenistö on uudistunut kiivaasti, mikä heijastuu ehdokaslistoihin.

– On kuitenkin vaikea verrata viime vaaleihin, koska silloin emme seuranneet ehdokasasettelua yhtä tarkkaan kuin nyt, Koikkalainen toteaa.

Tarkkaa tilannetta ei tiedä kukaan.

ILMOITUS

– Puolueosastot eivät välttämättä nimeä ehdokkaita virallisesti heti, kun tiedetään, että joku haluaa ja hyväksytään ehdolle, hän sanoo.

– Ei välttämättä pidetä kokouksia eikä päätetä asiasta.

Hän kuitenkin kehottaa osastoja toimimaan pikaisesti.

– Siten ehdokkaat voivat aloittaa kampanjoinnin saman tien.

Listat pitää jättää 30 päivää ennen vaaleja.

– Olisi hyvä, että loppuvaiheessa otetaan vain viimeiset nimet listoille. Muuten listojen pitää olla piakkoin valmiina isoimmissa kaupungeissa, hän sanoo.

Paljon uusia kasvoja

Koronapandemia on osaltaan vaikeuttanut ehdokashankintaa ja vaaleihin valmistautumista. Myös poliittisen ilmapiirin muutos ja vihapuheen lisääntyminen mietityttävät ihmisiä, jotka harkitsevat ehdokkuutta.

– Ihmisiä keskusteluttaa entistä enemmän se, että mitä ehdolla oleminen tai kunnallisten luottamustehtävien julkisesti hoitaminen aiheuttaa. He pohtivat, voiko se johtaa ongelmiin, Koikkalainen sanoo.

Vasemmistoliitto ei profiloi sitä, millaisia ehdokkaita se haluaa listoilleen.

– Tarpeet vaihtelevat paikkakuntakohtaisesti. Kärjistetysti sanoen esimerkiksi teollisuuspaikkakunnalla saamme kyllä listoille esimerkiksi ay- ja duunaritaustaisia ehdokkaita, mutta voi olla pula vaikkapa akateemisista nuoremmista ehdokkaista, Koikkalainen sanoo.

– Heitä löytyy korkeakoulukaupungeissa, mutta heikommin niiden ulkopuolella.

Koikkalaisen käsitys on, että nyt listoilla on paljon uusia ehdokkaita.

– Listat uusiutuvat. Puolueen jäsenistö on uudistunut aika kiivaasti, mikä heijastuu ehdokaslistoihin. Nuorta väkeä on entistä enemmän, hän sanoo.

– Se on hyvä asia, mutta toivoisin silti, että myös konkarit lähtevän ehdolle. Kuntalaiset tuntevat heidät ja he osaavat kampanjoinnin rutiinit. Listoille yleensä mahtuu.

Listat tulevat täyteen vain muutamassa suurimmassa kaupungissa.

– Muualla Suomessa on paljon kuntia, joissa ei läheskään kaikilla puolueilla ole täysiä listoja.

Koikkalaisen käsityksen mukaan vasemmistoliitto on aiempaa vahvempi kasvukeskuksissa.

– Mutta kasvukeskuksen viereisellä paikkakunnalla on hankalampaa, koska niistä nuoret ja uudet yhteiskunnallisesti aktiiviset ihmiset muuttavat siihen kasvukeskukseen tai kauemmas korkeakoulupaikkakunnille. Ja usein jäävät sinne.

Lisää koulutusta

Vasemmistoliitto tarjoaa ehdokkailleen aiempaa enemmän ehdokaskoulutusta.

– Korona on lisännyt koulutuksen tarvetta. Mutta suuri syy tarpeelle on se, että jäsenistö uudistuu, Koikkalainen sanoo.

Tarjolla on webinaaareja puolueen poliittisista sisällöistä ja käytännön kampanjoinnista. On muun muassa turvallisen kampanjoinnin koulutusta.

– Se hyöty koronaepidemiasta on ollut, että olemme oppineet etäyhteystyöskentelyä ja sen tekniikoita. Lisäksi jokaisen ei tarvitse itse olla läsnä kaikissa koulutuksissa, koska tieto leviää paikallistasolla ehdokkaalta toiselle.

Etäkoulutus mahdollistaa myös sen, että isojen ja merkittävien asioiden lisäksi koulutuksia voidaan järjestää myös pienemmistä asioista, koska valtakunnan tasolla kiinnostuneita löytyy riittävästi.

Kevään tilanne ei pysty ennustamaan

Koikkalainen arvelee, että korona-ajan kampanjoinnissa korostuu sosiaalinen media.

– Se on muutenkin viime aikojen vaaleissa korostunut joka kerta aiempaa enemmän, mutta korona voi paisuttaa sitä entisestään, hän sanoo.

Mutta voi ulkoilmassakin kampanjoida. Tosin kevättalven koronatilanteesta ei kenelläkään ole vielä tietoa.

– Erilaisia vaihtoehtoja pitää miettiä. Tilanteet vaihtelevat tosi paljon paikkakuntien välillä jo siksi, että Suomessa olosuhteet keväällä vaihtelevat paikkakuntien välillä niin korona kuin sääolosuhteiden osalta, Koikkalainen sanoo.

Hän muistuttaa turvaväleistä ja muista varotoimista.

– Nytkin koronatilanne on aivan erilainen Helsingissä verrattuna vaikkapa Etelä-Savoon.On maakuntia, joissa voi hyvin järjestää vaikkapa telttatilaisuuksia kauppakeskusten parkkipaikoilla tai toreilla, kunhan pidetään turvavälit. Helsingissä olisin varovaisempi.