Lehtikuva/Markku Ulander

Kommentti: Hallitus päättää tänään koronarajoituksista monien ristipaineiden aallokossa. Terveys ja talous sekä terveysturvallisuus ja perusoikeuksien rajoitukset ovat vastakkain.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) ärhenteli maanantaina Ylen A-studiossa hallituksen tehneen kaiken ”pikkasen liian myöhään” viime keväänä ja syksyn aikana.

Hän listasi epäonnistumisten listalle maskit, rokotteet ja rajat. Mieluusti – kehon kielestä päätellen – hän olisi asetellut sanansa aggressiivisemminkin, jos siitä olisi poliittista hyötyä. Maskeilla politikointi ei ole siivittänyt kokoomusta nousuun.

Puolustuksen puheenvuoro oli perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulla (sd.), joka painotti talouden ja terveyden kissanhäntävedon olleen kovaa. Hallituksessa etenkin keskusta on kipuillut talouden kanssa.

Häkkäsen paukut ovat vähissä, kun Suomen tartuntaluvut ovat pysyneet vielä alhaisimpien tartuntalukujen maiden Islannin ja Vatikaanin tasolla.

Vikkelä virus kasaa paineita rajoille

ILMOITUS

Kiurun ja Häkkäsen yhteisymmärrys löytyi rajoista. Niin maalla, ilmassa kuin merelläkin matkustavia pitää kontrolloida enemmän, jos aiotaan estää Isosta-Britanniasta levinnyt koronamutaatio.

Väkimäärältään Suomen kokoisen Irlannin äkkijyrkkään nousuun viikossa ampaisseet koronaluvut ovat pelottavan konkreettinen esimerkki, mitä voi tapahtua. Irlannin ja Britannian välinen työliikenne on yksi osasyyllinen.

Kiuru muistutti aivan oikein, että kuraa tuli niskaan hänen yrittäessään jo syksyllä esittää tiukkoja koronatestejä lentoliikenteeseen. Nyt koronatestit lentoliikenteessä toimivat.

Samaan aikaan matkustamisessa on karanteenirajoituksia lukuun ottamatta Thaimaata ja muutamaa muuta maata vähemmän suosittua kohdetta.

Laivaliikenne ja raksalaiset puhuttavat

Baltiasta tulevalle matkustajaliikenteelle hallitus antanee uusia suosituksia. Viron ja Suomen välillä on paljon työmatkaliikennettä, joka on rakennusalalle erityisen tärkeää.

Viime viikolla Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoi julkisuuteen huolensa tartuntojen leviämisestä rakennustyömaalla.

Alkuviikosta lähdettiin yhdeltä rakennustyömaalta pois kesken työpäivän, kun siellä oli havaittu useita tartuntoja ja altistumisia. Harjuniemen mukaan turvatoimet vaihtelevat työpaikasta toiseen, ja suuri tartuntauhka on ahtaissa majoitustiloissa.

Viron lisäksi rakentajia tulee eri puolilta maista, joissa koronatilanne ei välttämättä ole tiedossa tai on merkittävästi pahempi kuin Suomessa.

Lapissa odotellaan tietoa rajoituksista

Lapin matkailu on koronakeskustelussa ollut suuren intohimon kohde. Kyse on yrityksistä ja työpaikoista, koko elinkeinosta.

Koronaviruksen takia pysähtynyt turismi on syönyt Maaseudun Tulevaisuuden (11.1.) mukaan Lapin matkailuyrityksistä jopa 90 prosenttia liikevaihdosta.

Osa palveluista rakentuu täysin ulkomaisten ryhmien varaan. Lapissa on kuukausien ajan vakuutettu turvatoimien varmistavan, etteivät tartunnat leviä matkailukuplassa.

Syyttävä sormi on osoittanut hallitusta ja rajoituksia. Lapin turismi elää Euroopan ja Aasian koronapandemian tahtiin. Ajoittain unohtuukin, ettei Suomessa eletä missään kuplassa. Matkustamista rajoitetaan monissa maissa Suomeakin kovakätisemmin.

Vaikka tämä talvi on menetetty, tulee myös positiivista palautetta, että Lapissakin varaudutaan jo tuleviin sesonkeihin.

Onni onnettomuudessa on, että osa yrityksistä on kasvattanut puskuria menneinä Lapin matkailun nousun vuosina.

Saarikolle kasattiin tulisia hiiliä

Rajoitusten yhteydessä on varjeltu mahdollisimman pitkälle lasten ja nuorten elämän, koulun, harrastusten ja liikunnan estämistä.

Eilen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) päälle kasattiin tulisia hiiliä. Olympiakomitea ja liikunta- ja urheiluyhteisö lähettivät avoimen kirjeen Saarikolle vedoten, että lasten ja nuorten liikunta ja urheilu on mahdollistettava koronaviruksesta huolimatta.

Hallitus joutuu punnitsemaan puun ja kuoren välissä: Onko nopeammin tarttuva virusmuunnos haitallisempi väestöön leviämisen kannalta vai katko lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluharrastuksiin.

Olympiakomitea ja liikunta- ja urheiluyhteisö lähettivät avoimen kirjeen Saarikolle vedoten, että lasten ja nuorten liikunta ja urheilu on mahdollistettava koronaviruksesta huolimatta.

Suuri osa tartunnoista on saatu kotona. Jostain tartunnat sinne kotiinkin tulevat.

Päätös ei ole helppo, sillä toisaalta harrastusten keskeyttäminen kasvattaa polarisaatiota, eli osa nuorista liikkuu ja osa liikkuu vain vähän. Keskeytykset voivat luoda myös pysyvää mallia liikunnan vähenemiselle.

Nämä ongelmat olivat tiedossa jo ennen koronarajoituksia, mutta rajoitukset syventävät ilmiöitä.

Selkokieliset suositukset rajoituksista

Valmiuslakien käyttöön ottamista on myös väläytelty. Muun muassa keväällä hallituksen päätöstä arvostellut oikeustieteen tutkimusprofessori Martin Scheinin esitti poikkeusolojen sekä tiukkojen rajoitusten asettamista sisä- ja ulkorajoille (HS 7.1.).

Mahdolliset poikkeusolot, kuten myös ilman poikkeusoloja asetettavat rajoitukset, tulee hallituksen perustella tarkasti.

Kansalaisilla ei ole samaa tietoa Isosta-Britanniasta tai mahdollisesti muualtakin leviävistä ärhäköistä viruksista. Perustelut pitää olla selkeät ja tarkkarajaiset.

Parhaalla mahdollisella tiedolla tulee yrittää kampittaa leviävää koronaväsymystä. Hyvin onnistunut joulu antaa toivoa, että kansalaiset edelleenkin ottavat tosissaan suositukset.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!