Lehtikuva/Markku Ulander

Sanojen ja tekojen välinen matka on aika lyhyt, huomautti keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho jatkoi Yhdysvaltain väkivaltaisen Capitolin valtauksen vähättelyä maanantaina Maaseudun Tulevaisuuden järjestämässä keskustelussa . Neljän puoluejohtajan keskustelussa Halla-aho sanoi, etteivät loppiaisen tapahtumat mitätöi Donald Trumpin presidenttinä edistämiä asioita.

– Olen edelleen sitä mieltä, että hänen tavoitteensa maailmankaupan ja Kiina- ja siirtolaispolitiikassa ovat Yhdysvaltojen ja koko maailman etujen mukaisia.

Keskustelu, jonka muut osanottajat olivat keskustan Annika Saarikko, vihreiden Maria Ohisalo ja kokoomuksen Petteri Orpo, kääntyi nopeasti perussuomalaisiin ja puolueen muidenkin edustajien tapahtumia vähätteleviin kannanottoihin.

Sisäministeri Maria Ohisalon mielestä perussuomalaiset haluavat kääntää keskustelun muualle kuin mitä Capitolilla oikeasti tapahtui.

– Siellä oli väkivaltainen vallankaappausyritys, josta tulee jatkuvasti lisätietoa. Viha, väkivaltaan kannustaminen, valheet – kaikki tämä vuosia jatkunut toiminta, ei tämä tullut mitenkään yllätyksenä, hän sanoi.

ILMOITUS

Ohisalon mukaan tämä kaikki johti ihmiset kuvittelemaan, että kun he rynnäköivät kongressiin, niin sillä tavalla voidaan haastaa demokraattinen vaalitulos.

Ministeri piti huolestuttavana sitä, että perussuomalaisten taholta ei ole sanottu, että kaikenlainen terrorismi on tuomittavaa.

”Ei vain amerikkalainen ilmiö”

Halla-aho ei tunnistanut Capitolilla olleen vallankaappausyritystä, koska rynnäköijillä ei ollut suunnitelmaa siitä, miten valta kaapataan. Hän vertasi tapahtunutta ”Black Lives Matter -hulinointiin”.

Myös kokoomuksen Petteri Orpon mielestä Halla-aho jatkaa tapahtuman vähättelyä.

– Ei tämä ole yksi tapahtuma vaan tämä on sen tien päässä, mitä Trumpin harjoittama repivä ja populistinen politiikka johtaa.

– Eikä tämä ole pelkästään amerikkalainen ilmiö. Samanlaisia esimerkkejä on Euroopassakin ja viitteitä myöskin Suomesta. Jos vilkaisee sosiaaliseen mediaan tai lehtien keskustelupalstoille, voidaan nähdä aivan samanlaisia puheenvuoroja joissa kyseenalaistetaan suomalaisia instituutioita, uskoa siihen että asiat perustuvat faktoihin ja parhaaseen mahdolliseen tietoon. Tällä kylvetään yhteiskuntaan epäluottamusta.

Keskustan Annika Saarikon mukaan kysymys on juuri siitä, että sanojen kanssa kannatta olla varovainen.

– Sanojen ja tekojen välinen matka on kuitenkin aika lyhyt.

Halla-aho kiersi kolmesti kysymyksen

Saarikon mukaan kukaan läsnä olleista puheenjohtajista ei pysty vannomaan etteikö samaa voi tapahtua myös Suomessa. Hän sanoi, että äärioikeiston uhka on otettava vakavasti.

– Jos me emme nyt tartu asioihin voimakkaasti, niin asiat voivat lipua vähän vahingossakin väärään suuntaan.

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen kysyi kolmesti Halla-aholta, pystyykö hän takaamaan, ettei perussuomalaisissa villitä suomalaisia väkivaltaan tai mielipiteen muodostukseen, joka on yliaggressiivista.

Suoraa vastausta Halla-aholta ei saatu. Hän leimasi muiden puoluejohtajien esittämän huolen niiden vaalipaniikiksi.