Lehtikuva/Roni Rekomaa

Viranomaiset voisivat laittaa säppiin yksityiset kuntosalit, mutta kauppoja ei lähtökohtaisesti voisi sulkea.

Eduskunnassa useat valiokunnat saavat alkavalla viikolla hampaisiinsa esityksen tartuntatautilain muutoksesta, jolla voitaisiin rajoittaa elinkeino- ja harrastustoimintaa koronaepidemian takia.

Muutoksen myötä alueviranomaiset voisivat laittaa säppiin esimerkiksi kuntosalit, yleiset saunat, uimahallit, harrastuspaikat ja huvipuistot.

Muutos koskisi yksityisiä elinkeinonharjoittajia, yhdistyksiä, säätiöitä ja uskonnollisia yhdyskuntia. Nyt käsittelyssä oleva lakimuutos ei koske ravintoloita, sillä niistä on annettu oma lakinsa.

Tällä hetkellä kaupungit voivat sulkea vain omia tilojaan. Jatkossa voitaisiin sulkea siis myös yksityisiä asiakastiloja.

Mitä yrityksiltä edellytettäisiin perustasolla?

Elinkeinonharjoittajien ja muiden toimintaa voitaisiin jatkossa rajoittaa kolmiportaisella asteikolla. Alueelliset viranomaiset voisivat rajoittaa toimintaa sen mukaan, onko alue epidemian perustasolla, kiihtymisvaiheessa vai leviämisvaiheessa.

ILMOITUS

Ensimmäisellä portaalla eli epidemian perustasolla hygieniatoimet olisivat lakisääteisesti velvoittavia kaikissa asiakastiloissa. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että elinkeinonharjoittajien pitäisi tarjota esimerkiksi käsidesiä ja ohjeistaa asiakkaita huolehtimaan turvaväleistä.

Konkreettisesti tämä näkyisi ihmisten elämässä vähän, sillä jo tällä hetkellä yritykset kuten kaupat ja kuntosalit pääasiassa tarjoavat käsidesiä ja ohjeistavat asiakkaita terveysturvallisuudesta esimerkiksi kuulutuksin ja kirjoitetuin ohjein.

Milloin yritysten pitäisi pohtia tilajärjestelyitä ja asiakasmäärien rajoituksia?

Kiihtymisvaiheessa viranomainen voisi tehdä alueellisen päätöksen, että yritysten toiminta on järjestettävä siten, ettei lähikontakteja synny. Käytännössä tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että kauppoihin ei saa syntyä ruuhkia ja liikuntasaleissa pitää olla turvavälit. Yritys voisi itse päättää keinot lähikontaktien välttämiseen, esimerkiksi tilajärjestelyt tai asiakasmäärien rajoittaminen.

Alueellinen viranomainen voisi tehdä päätöksen vain, jos koronan ilmaantuvuusluku on kiihtymisvaiheen tasolla, aiemmat toimet eivät ole olleet riittäviä ja alueella on tartuntaryppäitä, joita ei pystytä jäljittämään.

Rajoitukset voisivat koskea ainoastaan yrityksiä, joissa asiakaspaikkamäärä on sisätiloissa yli 10 henkeä ja ulkotiloissa yli 50 henkeä.

Milloin yritysten ja liikuntapaikkojen ovet voidaan sulkea?

Epidemian leviämisvaiheessa viranomainen voisi sulkea asiakkaiden tai osallistujien käyttöön tarkoitetun elinkeino- tai muun toiminnan tilan määräajaksi. Tällaisia tiloja ovat liikunta- ja urheilutilat, yleiset saunat ja uimahallit, tanssipaikat, huvipuistot, sisäleikkipuistot ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat. Vähittäiskauppoja sulkeminen ei voisi koskea.

Jotta tilat voitaisiin sulkea, ilmaantuvuusluvun pitää olla leviämisvaiheen tasolla, muut toimet ovat olleet riittämättömiä ja koronatilanne on lähtenyt käsistä. Päätös voisi olla voimassa kaksi viikkoa kerrallaan.

Lähtökohtaisesti kauppoja ei voitaisi jatkossakaan sulkea alueviranomaisten päätöksellä. Yksittäinen liike voitaisiin kuitenkin laittaa säppiin, jos valvonnassa on käynyt ilmi olennaisia laiminlyöntejä esimerkiksi turvavälien varmistamisesta eikä puutteita ole korjattu huomauttamisesta huolimatta.

Viranomainen voisi sulkea liikkeen siksi aikaa, kunnes ongelmat on korjattu, mutta enintään kuukaudeksi.

Optimistisen arvion mukaan valmista helmikuun puolivälissä

Eduskunnan valiokunnat aloittavat hallituksen tartuntatautilakiesityksen työstämisen tällä viikolla rivakasti.

– Optimistisin aikataulu on, että helmikuun puolivälissä on eduskuntaprosessi läpikäyty, sanoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.).

Istuntotauko päättyy helmikuun alussa, mutta Lohen mukaan käsittelyä aikaistetaan, koska epidemia saattaa kiihtyä ja paikallisia toimia on syytä saada nopeasti käyttöön.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta odottaa mietintöään varten muilta valiokunnilta lausuntoja 22. tammikuuta mennessä. Sote-valiokunnan omat asiantuntijakuulemiset alkavat keskiviikkona ja kestävät koko päivän.

Aikataulu on siitä kiinni, kuinka paljon muutostarpeita esityksessä kuulemisten ja lausuntojen perusteella ilmenee.

Yksi oleellinen lausunnon antavista valiokunnista on perustuslakivaliokunta. Se aloittaa oman työnsä torstaina asiantuntijakuulemisilla. Puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) mukaan lausunto pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti.

Perustuslakivaliokunnan esityslistalla onkin jo heti perjantaina lausuntoluonnoksen esittely ja asian yksityiskohtainen käsittely.

Tartuntatautilain muutosten tarkoituksena on antaa viranomaisille lisää työkaluja hillitä koronaepidemiaa muun muassa erilaisin rajoituksin.

Jatkossa sairaan lapsen voisi eristää myös kotiin

Lohi haluaa oikoa sosiaalisessa mediassa levinnyttä väärää tietoa tartuntatautilain muutoksesta. Hän kertoo saaneensa runsaasti viestejä, joissa on väärinymmärryksiä.

– Esitetään, että lapset voidaan pelkän koronaepäilyn takia erottaa vanhemmistaan. Ei siellä mitään sellaista ole. Nykyisinkin eristetään lapsi sairaalassa eristyshuoneeseen, jos hänellä on norovirus tai joku muu tarttuva tauti. Nyt tulee vain muutos siihen, että eristää voidaan myös kotona, ettei tarvitse edes sairaalaan viedä.

Esityksen mukaan eristäminen olisi jatkossa mahdollista myös muuhun paikkaan kuin terveydenhuollon toimintayksikköön. Näin ollen muun muassa lieväoireinen alaikäinen voi olla eristettynä omassa kodissaan tai esimerkiksi lastensuojelulaitoksessa, silloin kun se on alaikäisen asumispaikka.

Lohi haluaakin rauhoitella tilannetta.

– Ihmiset voivat olla luottavaisia, että valiokunta perehtyy erittäin tarkkaan jokaiseen pykälään, ja perusoikeuksia kunnioitetaan varmuudella. Siitä huolehtii myös perustuslakivaliokunta.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!