Lehtikuva/Roberto Schmidt

– Meitä olisi sumutettu kyynelkaasulla, hakattu ja ehkä ammuttukin, Black Lives Matter -verkosto vertaa.

Häkellyttäviä kuvia: mellakoitsijoita rynnimässä läpi ja ohi poliisien, rikottuja ikkunoita, lippalakkimies röhnöttämässä Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin työpöydän ääressä, kongressin väkeä pakenemassa ja suojautumassa tuolien alle.

Kongressin valtausyritys oli valtava epäonnistuminen poliisilta ja muilta turvajärjestelyistä vastaavilta viranomaisilta. Muun muassa Washington Postin mukaan poliisi näytti pääosin ennemmin seuraavan tapahtumia sivusta kuin yrittävän estää niitä. Poliisit eivät esimerkiksi olleet mellakkavarusteissa.

Kongressin sisällä kuvatusta videosta näkee, että poliisi jopa suostui poseeraamaan yhteiskuvassa mellakoitsijan kanssa. Toisen poliisin taas kerrottiin neuvoneen, mistä vessa löytyy.

Poliiseja oli paikalla vähemmän kuin on ollut useissa eri puolilla maata järjestetyissä rasismia vastustavissa BLM-mielenosoituksissa.

Kyseessä oli vakavin hyökkäys kongressia vastaan sitten vuoden 1814, jolloin britit valtasivat Yhdysvaltain ja Britannian välisessä sodassa Washingtonin ja sytyttivät kongressirakennuksen tuleen.

Poliiseja vähemmän kuin BLM-mielenosoituksissa

Useat kommentaattorit kiinnittivät huomiota siihen, miten paljon poliisin varustautumien erosi siitä, kuinka Black Lives Matter -mielenosoituksiin valmistauduttiin viime vuonna. CNN:n mukaan poliiseja oli nyt paikalla vähemmän kuin useissa eri puolilla maata järjestetyissä BLM-mielenosoituksissa, joissa vastustettiin muun muassa poliisiväkivaltaa ja rakenteellista rasismia.

ILMOITUS

Esimerkiksi viime kesäkuussa Washingtonissa iso joukko kansalliskaartia oli jo valmiiksi paikalla, kun nyt kaarti hälytettiin avuksi vasta siinä vaiheessa, kun mellakoitsijat olivat ehtineet rynnätä sisälle kongressiin.

– Ei ole epäilystäkään siitä, että jos protestoijat olisivat olleet mustia, meitä olisi sumutettu kyynelkaasulla, hakattu ja ehkä ammuttukin, Black Lives Matter -verkosto sanoi Twitterissä.

New York Timesin mukaan kansalliskaartin kutsumisesta päätti lopulta varapresidentti Mike Pence. Presidentti Donald Trumpin kerrottiin aiemmin torjuneen pyynnön.

CNN:n tietojen mukaan Trumpin hallinto olisi aiemmin viikolla päättänyt, että poliisin voimat riittävät turvallisuuden takaamiseen, ja kansalliskaarti oli olettanut, ettei sitä tarvita.

Tapahtumien ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä. Trump kannattajineen oli jo pitkään etukäteen hehkuttanut Valkoisen talon eteläpuolelle tiistaiksi kutsutun mielenosoituksen tärkeyttä. Siellä Trump kannusti väkeä marssimaan kongressin luo Capitol-kukkulalle.