Emma Grönqvist

– Vaalituloksen kunnioittaminen on demokratian ydintä ja hyökkäykset sitä vastaan äärimmäisen vakavia, sanoo vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, opetusministeri Jussi Saramo.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, opetusministeri Jussi Saramo kommentoi Twitterissä, että Yhdysvaltain järkyttävät tapahtumat osoittavat kuinka vihan ja epäluulon lietsominen uhkaa demokratiaa, oikeusvaltiota ja hyvinvointia.

– Vaalituloksen kunnioittaminen on demokratian ydintä ja hyökkäykset sitä vastaan äärimmäisen vakavia. Demokratiaa on puolustettava kaikkialla, sanoo Saramo.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki toivoo, että Yhdysvaltain kongressiin tunkeutuminen oli saturaatiopiste, jonka jälkeen vastakkainasettelu alkaisi edes hiukan lientyä yhteiskunnassa.

– Vaalituloksen kunnioittaminen on demokratian ydintä ja hyökkäykset sitä vastaan äärimmäisen vakavia. Demokratiaa on puolustettava kaikkialla, sanoo Saramo.

– Järkyttävä kuva Yhdysvalloista vuonna 2021. Ja heitä on kannustanut tähän Yhdysvaltain presidentti, sanoo Arhinmäki.

Demokratian painajainen

Presidentti Sauli Niinistö kuvailee Yhdysvalloissa tapahtunutta kongressin väkivaltaista valtausta ”uskomattomaksi demokratian painajaiseksi”. Presidentti otti asiaan kantaa Twitterissä.

Niinistön myöhään keskiviikkoiltana julkaiseman tviitin mukaan rohkaisevaa on se, että vastuuntuntoisia ihmisiä on yli puoluerajan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan sanoi, että (presidentti Donald Trumpia tukevien) mielenosoittajien tunkeutuminen kongressirakennukseen on ”erittäin vakava ja huolestuttava asia”.

– Se osoittaa, kuinka tärkeää demokratiaa on puolustaa järkähtämättä, hän kirjoittaa Twitterissä.

”Vaalituloksen kunnioittaminen ei ole mielipidekysymys”

Myös useat muut johtavat suomalaispoliitikot ovat ottaneet kantaa keskiviikon tapahtumiin.

Joe Bidenin valintaa vastustavat Trumpin kannattajat tunkeutuivat väkivaltaisesti kongressirakennukseen. Kongressi joutui keskeyttämään istunnon Joe Bidenin vahvistamiseksi Yhdysvaltain presidentiksi, mutta pystyi kokoontumaan uudelleen muutamaa tuntia myöhemmin, varhain aamulla Suomen aikaa.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) sanoi, että kansanvaltaa on rakennettava, ei rikottava.

– Kongressihyökkäys osoitti, että fanaattisuus voi johtaa kaaokseen. Demokratiaan kuuluu aina lain ja järjestyksen kunnioittaminen. Parlamenttien koskemattomuus on olennainen osa tätä, Vehviläinen kirjoitti Twitterissä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puolestaan tviittasivat, että uutiset Yhdysvalloista ovat järkyttäviä. He korostavat, että demokraattisessa yhteiskunnassa vaalitulosta tulisi aina kunnioittaa.

– Väkivallan on loputtava välittömästi, totesi Haavisto niin ikään Twitterissä.

Mielenosoittajien toiminnan tuomitsivat tviiteissään myös tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sekä kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

– Demokratian ydin on, että valta vaihtuu vaalituloksen perusteella. Vaalituloksen kunnioittaminen ei ole mielipidekysymys, vaan koskee sekä voittajia että häviäjiä, kirjoitti Saarikko tviitissään.