Lehtikuva/Jim Watson

Puolustusministerien mukaan vaalituloksen kyseenalaistamisen aika on nyt ohi ja on tullut aika laskea valitsijaäänet virallisesti.

Yhdysvaltain entiset puolustusministerit varoittavat, että pyrkimykset osallistaa armeija presidentinvaalikiistaan veisivät maan vaarallisille ja perustuslain vastaisille vesille.

– Pyrkimykset osallistaa Yhdysvaltain asevoimat vaalikiistojen ratkaisuun veisivät meidät vaaralliselle, laittomalle ja perustuslain vastaiselle alueelle, ex-ministerit sanovat.

Lisäksi he painottavat, että pyrkimykset tuoda armeija osaksi prosessia voisivat aiheuttaa vakavia ammatillisia tai rikosoikeudellisia seurauksia tähän pyrkiville virkamiehille.

Kaikki vaalituloksen haastaneet oikeustoimet on hylätty tuomioistuimissa

Ex-ministerit kehottavat puolustusministeriötä sitoutumaan rauhanomaiseen vallanvaihdokseen. Ministerien mukaan vaaliprosessi ja rauhanomainen vallanvaihto kuuluvat yhdysvaltalaisen demokratian tunnusmerkkeihin.

Washington Postissa

Trump ei ole suostunut hyväksymään vaalitappiotaan demokraattien Joe Bidenille.

ILMOITUS

Biden voitti marraskuiset presidentinvaalit selvästi. Hän keräsi 306 valitsijaa, kun taas Trump sai taakseen vain 232. Trumpin ja hänen kannattajiensa levittämille perättömille väitteille merkittävästä vaalivilpistä ei ole löytynyt todisteita.

Valta vaihtunut rauhanomaisesti vuodesta 1860 lähtien

Esseessään ex-ministerit painottavat sitä, miten kaikki vaalituloksen haastaneet oikeustoimet on hylätty tuomioistuimissa. Lisäksi he nostavat esiin sen, että osavaltioiden kuvernöörit ovat vahvistaneet tulokset ja valitsijat ovat antaneet äänensä.

Puolustusministerien mukaan vaalituloksen kyseenalaistamisen aika on nyt ohi ja on tullut aika laskea valitsijaäänet virallisesti, niin kuin perustuslaissa on määritelty.

Lisäksi he kehottavat nykyistä puolustusministeriä Christopher Milleriä ja kaikkia puolustusministeriön virkamiehiä helpottamaan ”täysin, yhteistyössä ja läpinäkyvästi” vallansiirtoa maan seuraavalle presidentille Joe Bidenille.

Ministerit nostavat esiin myös maan tilastohistorian puhtoisuuden. Heidän mukaansa valta on vaihtunut rauhanomaisesti aina vuodesta 1860 lähtien.

– Tämän vuoden ei tulisi olla poikkeus, he kirjoittavat.

Allekirjoittajia kummankin puolueen riveistä

Uutiskanava CNN:n Jake Tapper painottaa Twitterissä, ettei Mattisin ja Esperin tai Donald Rumsfeldin, Robert Gatesin ja Dick Cheneyn mukana olo ole lainkaan mitätön asia.

Rumsfeld, Gates ja Cheney ovat kaikki toimineet muun muassa maan entisen presidentin George W. Bushin hallinnossa. Rumsfeld toimi Bushin hallinnon aikana puolustusministerinä, kuten myös hänen seuraajansa Gates.

Puolustusministerinä Bushin isän George H. W. Bushin hallinnossa 1980–1990-lukujen taitteessa toiminut Cheney puolestaan oli varapresidenttinä nuoremman Bushin valtakaudella.

Tapperin mainitseman viisikon lisäksi esseen ovat allekirjoittaneet demokraattihallinnoissa toimineet Ashton Carter, Leon Panetta, William Perry, William Cohen ja Chuck Hagel. Näistä Cohen ja Hagel ovat republikaaneja mutta toimivat demokraattipresidenttien ministereinä.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!