Jussi Joentausta

Kansan Uutiset jatkaa viikkolehtenä – ainoana viikoittain ilmestyvänä poliittisena lehtenä Suomessa.

Puolueita lähellä olevat poliittiset lehdet ovat yksi toisensa perään vähentäneet ilmestymiskertojaan, muuttuneet aikakauslehdiksi ja painottuneet uutisointiin verkossa. Vasemmistoliittoa lähellä oleva Kansan Uutiset sen sijaan jatkaa viikkolehtenä.

– Tämä mahdollistaa taustoittavissakin jutuissamme nopean reagoinnin, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Hän korostaa, että politiikan uutiset ja taustajutut ovat yksi keskeinen kulmakivi KU:n sisällössä.

”Jokainen lehden tilaaja on meille arvokas.”

Vakauttamista

– Jokainen lehden tilaaja on meille arvokas, ja tukee vasemmistolaisen journalismin tuottamista. Tavoitteenamme on lisätä lukijoita niin lehden tilaajina kuin verkossakin.

Lehden taloutta on vakautettu vuoden 2020 aikana.

ILMOITUS

– Valitettavien yt-neuvottelujen jälkeen KU:ssa on pieni hengähdystauko, mutta talouden vakauttamista jatketaan edelleenkin.

Esimerkkinä pienemmistä vakauttamisaskelista Puhakka mainitsee käsissä olevan vuosilehden, jolla korvataan yksi ilmestymiskerta tammikuun alussa. Vuoden 2021 ensimmäinen lehti ilmestyy siis 15. tammikuuta.

– Myös kesällä teemme kaksoisnumeroita juhannuksesta heinäkuun loppuun, kaikkiaan kolme kappaletta. Tämä mahdollistaa toimituksen vuosilomien keskittämisen poliittisesti hiljaisimpaan aikaan.

Kehittämistä

Vuodenvaihteessa on valmistumassa KU:n ja Vasemmistofoorumin yhdessä tekemän lukijakyselyn tulokset. Kysely kohdistui verkkolehden lukijoihin. Tuloksia käytetään pohjana sekä lehden että verkon sisällön kehittämistyössä.

– Sisällössä riittää kehitettävää, vaikka lukijoilta tuleekin kiitosta.

Risut ja ruusut ovat päätoimittaja Puhakan mukaan tärkeitä elävän sisällön kannalta, kuten myös lukijoiden ideatkin.

– Ensi vuoden alussa kirjoitamme erityisesti kuntavaaleista. Nostamme esiin kuntalaisten kannalta tärkeitä asioita ja ilmiöitä muun muassa ehdokkaiden kautta, hän lupaa.

Painopaikka siirtyy Kokkolaan

Vuoden alusta alkaen lehti painetaan Botnia Printissä, joka toimii Kokkolassa.

– Päädyimme tähän pitkän harkinnan tuloksena. Luvassa on nykyistä parempi painojälki. Lukukokemuksen kannalta painetun lehden visuaalisuus ja painojälki ovat tärkeitä, Puhakka sanoo.

Hänestä on myös arvokasta, että uusi painoyhtiö korostaa ekologisuutta painoprosessissa.

– Paino on kertonut painoprosessinsa olevan täysin öljy- ja kemikaalivapaa. Painoprosessissa ei käytetä vettä lainkaan. Myös paperihävikki jää pieneksi.