Kommentti: Päätyöni sairaanhoitajana on Petteri Pietikäisen kirjassaan kuvaaman ”Piirin” 1920-luvulta peräisin olevan kivilinnan sisällä. Perinteikäs paikka on sulkenut sisälleen paljon ahdistusta ja kärsimystä.

Nykyään kovin moni asia on kuitenkin paremmin kuin ennen. Esimerkiksi ensimmäisten psykoosilääkkeiden käyttöön oton myötä kerrotaan ”Piirinkin” osastojen huudon, itkun ja raivon vaienneen kuin leikaten. Vaikka kuvauksessa lienee värikynää mukana, voidaan mielenterveyden ongelmien kanssa kamppaileville ihmisille tarjota nykyään paljon apua.

Vaikka kehittämisen tarvetta on aina, emme joudu enää kahlitsemaan psyykkisesti sairaita tai vaikeasti kehitysvammaisia läheisiämme koppiin iäksi. Masentuneita ja psykoottisia ihmisiä ei myydä enää huutolaisiksi. Tämä on suomalaisen hyvinvointivaltion ansiota.

Pietikäinen maalaa kirjassaan värikkäästi suomalaisen mielenterveyshoidon historiaa. Kirjassa on paljon synkkiä kohtaloita. Eräs niistä on sairaan vauvansa kanttinauhalla kuristaneen, pakkosteriloiduksi joutuneen Hilman tarina. Toisaalta esimeriksi mitä ilmeisimmin psykoottisesti oireillut ja veljensä murhasta traumatisoitunut Liisa toipui kotikuntoon.

Mielenterveyden ongelmat eivät ennenkään olleet harvinaisia, mutta ne olivat piilotettuja. Allekirjoittaneenkin työssä ympäröivien paksujen seinien sisään ehti taannoin Pietikäisen kirjassa esiintyviä ihmisiä. Isiä, äitejä, sisaruksia ja puolisoita.

Kuten Petteri Pietikäinen kuvaa, hulluus oli suomalaisille tuttu tuntematon. Tilanteen voidaan katsoa jo muuttuneen paljolti, vaikka toki mielenterveysongelmien stigma ei ole kadonnut maailmastamme.

Vaikka mielenterveyden hoitotavat ovat mullistuneet Kipeissä sieluissa kuvatuista, on esimerkiksi yksi niistä edelleen ehdottomasti paras tapa nostaa ihmisiä syvimmistä syvyyksistä. Näen esimerkiksi töissäni jatkuvasti ECT- eli ns. sähköhoidon tuovan ihmisiä takaisin elämään toivottomuudesta, pysähtyneisyydestä tai psykoosista.

Jo toisen maailmansodan aikaan käyttöön otettu, viime vuosina syystäkin uudelleen suosiotaan huimasti kasvattanut sähköhoito ei ole todellakaan rangaistus Yksi lensi yli käenpesä -elokuvan tapaan, vaan keino auttaa ihmistä. Siihen me muutenkin pyrimme psykiatrista hoitotyötä tehdessämme täydellä sydämellä ja osaamisella.