Lehtikuva/Jussi Nukari

Erityisesti miehet haluaisivat ulkoministeri Pekka Haaviston eroavan, selviää Iltalehden kyselystä.

Kohu ulkoministeri Pekka Haaviston asemasta näyttää syövän vihreiden kannatusta. Tuoreessa Helsingin Sanomain kannatusmittauksessa vihreiden suosio putosi alle kymmenen prosentin (9,9), mikä on viimeksi lehden mukaan nähty vuonna 2015.

– Viimeinen viikko veti vihreitä alaspäin. On syytä ajatella, että vihreiden suosion vähenemisellä on yhteyttä al-Holiin liittyviin tapahtumiin eduskunnassa, puntaroi HS:lle mittauksen tehneen tutkimuslaitos Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela.

Haavisto sai aiemmin joulukuussa moitteet perustuslakivaliokunnalta. Haaviston katsottiin toimineen osin lainvastaisesti, kun hän linjasi ulkoministeriön virkamiehen siirtämisestä toisiin tehtäviin. Siirtoa ei koskaan tehty. Haavisto ja virkamies ajautuivat riitaan Syyriassa sijaitsevan al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta.

Muiden puolueiden osalta HS:n gallupissa ei nähty suuria muutoksia. SDP jatkaa suosituimpana 21,4 prosentin kannatuksella ja perussuomalaiset on toiseksi suurin 20,6 prosentin kannatuksella.

Kokoomus piti kolmannen sijan, kun sen kannatus ei juuri muuttunut (16,2). Neljänneksi suurin on keskusta 11,4 prosentin kannatuksella.

ILMOITUS

Vasemmistoliiton kannatus oli tällä kertaa 7,7. Puolueen kannatus on HS:n gallupeissa tänä vuonna vaihdellut 8,3–7,4 prosentin välillä eli pysynyt suhteellisen vakaana.

HS kertoo, että sen tilaamana gallupin virhemarginaali on suurimmilla puolueilla noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kansa vaatii

Haaviston aseman heikkeneminen näkyy myös Iltalehden aatonaattona julkaisemassa kyselyssä. Siinä 50 prosenttia vastaajista sanoo, että Haaviston pitäisi erota ulkoministerin paikalta.

35 prosenttia on eri mieltä ja 15 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa. Keskustan kannattajista peräti 75 prosenttia haluaisi Haaviston eroavan.

Haavisto sai joulukuussa eduskunnan luottamuksen. Heti äänestyksen jälkeen keskustan eduskuntaryhmä julkaisi kovasanaisen tiedotteen, jossa se kritisoi Haavistoa.

Iltalehti tilasi kyselyn Taloustutkimukselta. Se toteutettiin internetpaneelina.