Piia Rantala-Korhonen

Joulukeittiössä tuoksuvat lämpimät mausteet, juurekset ja punaposkiset omenat. Herkutella voi kevyesti ja ympäristöystävällisesti, monet jouluherkut ovat luontaisesti vegaanisia. Joululaatikot, rosolli, joulutortut, piparit ja kakut voi valmistaa edullisesti kasvikunnan tuotteista.

Punajuuripatee

500 g punajuuria

2 sipulia

200 g tofua tai 2 dl cashew-pähkinöitä

0,5 dl rypsiöljyä

1 dl kaurakermaa

1 dl maissitärkkelystä

3 valkosipulinkynttä

2 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 tl juustokuminaa

Kuori punajuuret ja sipulit, leikkaa lohkoiksi ja paahda ne pehmeiksi uunissa 200 asteessa noin puolen tunnin ajan. Pane kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Voitele kakkuvuoka kasvimargariinilla. Kaada massa vuokaan, kypsennä 180 asteessa noin tunnin ajan. Anna murekkeen jäähtyä kumoamista tarjoiluvadille.

Piia Rantala-Korhonen

Jouluinen maustekakku

3 dl vehnäjauhoja

3 dl ruisjauhoja

2 tl kutakin: kanelia, kardemummaa, neilikkaa

1 tl ruokasoodaa tai 2 tl leivinjauhetta

2 dl sokeria

2 dl rusinoita tai pilkottuja taateleita

2 dl tummaa siirappia

1 sitruunan mehu

2 dl rypsiöljyä

3 dl soijajogurttia + ½ sitruunan mehu

Pane uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele kakkuvuoka kasvimargariinilla.

Sekoita kuivat aineet. Lisää nestemäiset aineet. Sekoita taikinaksi, älä vaivaa. Kaada taikina vuokaan, pane vuoka uunin alimmalle tasolle ritilän päälle. Kypsennä kakkua tunnin ajan. Anna kakun jäähtyä puolisen tuntia, ennen kun kumoat sen vuoasta. Peitä pinta leivinpaperilla, jos se tummuu liikaa.

Omena-marenkikakku

Pohja:

4 munaa

2 dl sokeria + 2 tl vaniljasokeria

1 dl vehnäjauhoa + 1 dl perunajauhoja

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele ja jauhota pyöreä kakkuvuoka. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot munavaahtoon, sekoita lastalla varovasti nostellen. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Anna kakun asettua muutama minuutti ennen sen kumoamista vuoasta. Halkaise jäähtynyt pohja kahtia.

Täyte:

300 g kotimaisia omenoita

1 dl fariinisokeria

1 kanelitanko

Kuori omenat, leikkaa lohkoiksi ja poista siemenkodat. Pane omenat, 2 rkl vettä, sokeri ja kanelitauko kattilaan ja kypsennä omenoita noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Ota muutama lohko koristeeksi, soseuta täyte sauvasekoittajalla. Anna täytteen jäähtyä.

Kuorrutteeksi:

Italialainen marenki

4 valkuaista

250 g sokeria

1,2 dl vettä

1 rkl vaniljasokeria

Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan, sekoita muutaman kerran ja kuumenna 123 asteeseen. Kun sokeriliemi on noin 115-asteista, vaahdota valkuaisvaahtoa hieman kovemmaksi. Kaada 123-asteinen sokeriliemi valkuaisvaahtoon täydellä teholla vatkaten, kohdista liemi vaahdon keskiosaan. Lisää vaniljasokeri, jatka vaahdottamista, kunnes marenkimassa alkaa jäähtyä ja on koostumukseltaan kiinteää ja kauniin kiiltävää.

Nosta alin pohja tarjoiluvadille, levitä sen päälle puolet omenasoseesta, lisää toinen pohjalevy ja sen pinnalle reilusti sosetta. Painele kakkua kevyesti, että saat siitä tasaisen ja pinnaltaan vaakasuoran. Levitä tai pursota italialaista marenkia kakun reunoille ja päälle. Paahda pintaa kevyesti kaasupolttimella. Anna kakun vetäytyä viileässä muutama tunti makujen tasaantumiseksi.