Lehtikuva/Jussi Nukari

Rokotusten odotetaan alkavan 27. tai 28. joulukuuta. Ensimmäisen erän jälkeen jatkotoimituksia on odotettavissa viikoittain.

Suomi on saamassa eri rokotevalmistajien rokoteannoksia kaikkiaan noin 18,5 miljoonaa, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila tiistaina STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa.

Varhilan mukaan 18,5 miljoonaa rokoteannosta riittää yli yhdeksän miljoonan ihmisen rokottamiseen. Ensimmäisen rokotteen saatuaan pitää ottaa vielä kolmen viikon sisällä niin sanottu vahvistusrokote.

Tilaisuudessa paikalla ollut peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi, että tavoitteena on koko väestön suojaaminen.

Ensimmäisessä rokotetoimituksessa Suomeen saapuu 10 000 annosta.

Ensimmäisessä rokote-erässä 10 000 annosta

Ensimmäisten rokotteiden odotetaan saapuvan Suomeen tapaninpäivänä ja rokotusten alkavan 27. tai 28. joulukuuta yliopistosairaaloissa. Ensimmäisessä rokotetoimituksessa Suomeen saapuu 10 000 annosta.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi, että ensimmäiset koronavirusrokotteet tulevat Suomeen tuhannen kappaleen pakkauksissa.

ILMOITUS

– On hyvä huomioida, että ensimmäinen toimitus on hyvin pieni. Näitä tuhannen kappaleen pakkauksia jaetaan erva-alueiden (erityisvastuualue) kesken. Pyritään väestöpohjaisesti mahdollisimman oikeudenmukaiseen, tasapuoliseen jakoon, Puumalainen sanoi.

Biontechin ja Pfizerin rokote vaatii erikoiskylmän eli 70 pakkasasteen kuljetuksen ja säilytyksen.

– Kun rokote otetaan pois syväkylmästä, on viisi päivää aikaa käyttää rokoteannokset. Tästä johtuen kylmäketju on varsin haastava. Saamme rokotteet suoraan tehtaalta alueellisiin lähijakelukeskuksiin, ja sieltä ne jaetaan sairaanhoitopiirien ja kuntien sopimiin rokotuspisteisiin, Puumalainen lisäsi.

Rokotteiden jatkotoimituksia on luvassa ensimmäisen erän jälkeen Suomeen joka viikko. Puumalainen kertoi määrien nousevan maltillisesti. Ensimmäisen toimituksen jälkeen Suomeen odotetaan seuraavassa toimituksessa joitakin kymmeniätuhansia rokoteannoksia.

Ei merkitystä, ottaako Pfizerin vai Modernan rokotteen

Loppiaiseksi odotetaan Euroopan lääkeviraston suositusta lääkeyhtiö Modernan rokotteen käyttöluvasta. Suomen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean farmaseuttis-biologisen yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle kertoi, että Modernan rokote on samantyyppinen kuin ensimmäinen käyttöluvan saanut rokote.

– Kaikilta rokotteilta edellytetään samat tehon ja turvallisuuden tutkimukset sekä tulokset. Siltä osin ei ole merkitystä, minkä rokotteen ottaa. Voi olla, että jossain tilanteessa nähdään, että jollekin joku rokote olisi soveltuvampi. Pääsääntöisesti kaikki ovat tarkoitettuja yleiseen jakeluun, Helle sanoi.

Puumalaisen mukaan Suomessa päästään normaalimpaan rokotteiden jakeluketjuun, kun tulee muita rokotteita.

– Tässä yhteydessä THL:n sopimustukkukauppa toimii vastaanottavana tahona. Me jaamme rokotteita laajemmin alueellisesti lääkejakelukeskuksiin samaan tapaan kuin kausi-influenssarokotteita jaetaan tällä hetkellä.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!