Antti Yrjönen

– Aseellinen konflikti osapuolten välillä saattaa syttyä uudelleen, mikäli kansanäänestystä ja sen myötä sahrawien itsemääräämisoikeutta ei saada toteutettua, toteaa Pia Lohikoski.

Kansanedustaja ja eduskunnan Länsi-Saharan ystävyysryhmän puheenjohtaja Pia Lohikoski (vas.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Länsi-Saharan ajankohtaisesta tilanteesta. Yhdysvallat tunnusti Länsi-Saharan osaksi Marokkoa vastineeksi siitä, että Marokko solmi diplomaattisuhteet Israeliin.

– Yhdysvaltojen päätös on vastuuton ja voi aiheuttaa alueelle epävakautta ja levottomuuksia, Lohikoski sanoo.

YK ja suurin osa valtioista ei ole virallisesti tunnustanut Saharan demokraattista arabitasavaltaa. Presidentti Trumpin hallinto asettui vastakkain muiden länsimaiden kanssa. Päätöksen pelätään heikentävän paitsi Länsi-Saharan myös Marokon ja Algerian turvallisuustilannetta.

Vuonna 1991 solmitun Marokon ja Polisarion välisen rauhansopimuksen ehtona oli kansanäänestyksen järjestäminen.

– Kansainvälinen oikeus ei myöskään tunnusta Marokon valtaa alueeseen, huomauttaa Lohikoski.

Länsi-Saharan asema on ollut kiistanalainen vuosikymmeniä. YK:n kansainvälinen tuomioistuin totesi jo vuonna 1975, ettei Marokolla ole oikeutta Länsi-Saharan alueeseen ja että alueen väestöllä on itsemääräämisoikeus.

ILMOITUS

Länsi-Saharassa vaaditaan kansanäänestystä

Lohikoksi perää Suomen ja EU:n reagointia Yhdysvaltojen tunnustamiseen.

– Miten Suomi ja EU nyt varmistavat Länsi-Saharan alueen rauhanprosessin jatkumisen ja kansanäänestyksen toteutumisen, Lohikoski kysyy.

Vuonna 1991 solmitun Marokon ja Polisarion välisen rauhansopimuksen ehtona oli kansanäänestyksen järjestäminen, jossa Länsi-Saharan väestö saisi päättää omasta tulevaisuudestaan. Kansanäänestystä ei ole kuitenkaan vieläkään pidetty.

– Aseellinen konflikti osapuolten välillä saattaa syttyä uudelleen, mikäli kansanäänestystä ja sen myötä sahrawien itsemääräämisoikeutta ei saada toteutettua, Lohikoski kirjoittaa.

Aseellisia selkkauksia marraskuussa

Marraskuussa 2020 tilanne kärjistyi ensi kertaa lähes 30 vuotta kestäneen aselevon jälkeen. Uutistoimistojen tietojen mukaan YK:n valvomalla puskurivyöhykkeellä on ollut aseellisia selkkauksia, ja YK on vahvistanut osapuolten käyttäneen aseita.

– Länsi-Sahara on Afrikan viimeinen siirtomaa, jonka kohtalo tulee viimein ratkaista oikeudenmukaisesti ja rauhanomaisesti. Riskinä on myös tilanteen eskaloituminen Algerian ja Marokon väliseksi konfliktiksi, Lohikoski kirjoittaa.

– Yhdysvaltojen päätös ei ole todellakaan mikään rauhallisen joulun toivotus maailmalle, vaan alueen epävakautta ja sodan uhkaa lisäävä teko.