Koronavuosi ja etäopetus kohtelevat joitain opettajia raskaasti.

No niin, kuuluuko ja näkyykö?

Anteeksi, laitetaan mikki päälle. Entä nyt?

Hienoa, siellä monet ovatkin jo ruudulla. Saavatko kaikki kameran päälle? Voisiko Julia pyytää isältä tai äidiltä apua? Ai he ovat töissä kaupassa ja sairaalassa. Onpas hankalaa. Jos yritetään tätä etäopetusta kuitenkin, sinun tehtävääsi ei sitten vaan tarkasteta, mutta ethän sinä muutenkaan mitään yliopistomateriaalia olisi ollut.

Hei, ettehän pelaa samaan aikaan!

Eli nyt katsotaan matikkaa.

Eli se lasku. Jos meille tulee lisää työtä, mutta meille maksetaan vähemmän, onko meidän palkkaamme silloin laskettu vai nostettu? Kyllä, aivan oikein. Ja jos teidän on vaikeampi opiskella, opitteko te silloin paremmin vai huonommin? Jälleen ihan oikein. Ja jos me emme pääse koskaan pitämään vanhempainiltoja vaan minä teen salaa ylitöitä Wilmassa, niin pystynkö minä vanhempien kanssa ratkaisemaan näitä ongelmia?

ILMOITUS

Haloo? Nyt pelit pois!

Koronavuosi ja etäopetus kohtelevat joitain opettajia hyvin raskaasti. Kevään etäopetus, syksyn epävarmuus, maskipakot ja jälleen palaava etäopetus ovat aiheuttaneet oireilua, ja jotkut opettajat ovat saaneet burnoutin tai joutuneet sairauslomalle. Olen huolissani sekä opettajien työssäjaksamisesta että lasten hyvinvoinnista.

Akava Worksin selvityksen mukaan korona-aika on kuormittanut erityisen paljon Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n jäseniä. Opettajilla työ, kiireet ja keskeytykset ovat lisääntyneet. Tämä aiheuttaa stressiä ja kognitiivista kuormitusta.

Opettajien lisäksi myös koulujen rehtorit ovat kovilla, koska joutuvat tekemään lisätyötä jatkuvan uuden suunnittelun ja tartuntajäljitysten kanssa pahimmillaan viikonloppuisin, iltaisin ja öisin.

Opetusalalla ollaan myös hyvin huolissaan koronavirukselle altistumisesta. Suurin osa opetusalalla työskentelevistä on päivittäin työssään tekemisissä suuren ihmismäärän kanssa, ja turvavälien pitäminen on välillä täysin mahdotonta.

Opetusministeriön täytyy selvittää opettajien ja koulujen muun henkilökunnan hyvinvointia. Kuntien on pidettävä huolta siitä, että henkilöstö ja oppilaat tuntevat olonsa turvalliseksi koulussa.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti Vasemmistoliiton vastustuksesta huolimatta leikata kouluista, varhaiskasvatuksesta ja kotihoidontuesta. Siis tänä koronavuonna, kun lapset, nuoret ja opettajat ovat kamppailleet erityisten vaikeuksien kanssa, ja maan hallitus on määrännyt tähän lisää rahaa, kaupunki ottaakin heiltä pois.

Leikkauspäätökset tehtiin kokoomuksen, vihreiden, SDP:n, RKP:n ja osin Liike Nytin äänillä.

Leikkausten todennäköiset seuraukset ovat selvät. Peruskouluissa ryhmäkokoja kasvatetaan ja kerhotoimintaa vähennetään, lukiossa kurssivalikoima heikkenee, opettajien työmäärä lisääntyy. Erityistukea tarvitsevat lapset kärsivät. Joitain sairauslomalta säilyneitä opettajia joutuu työttömiksi, toisten taakka kasvaa entisestään. Köyhien perheiden ahdinko pahenee.

Kuuluuko? Hyvä.

Tehdään vähän aikaa omatoimista työskentelyä ja sitten avatkaa yhteys taas. Kertokaa, onko teidän mielestänne lapsilta ja koulutuksesta leikkaaminen kriisiaikaan järkevää.

Opettaja on vähän väsynyt, mutta yrittää sillä aikaa vastata kaikkiin näihin Wilma-viesteihin.

Muista painaa mikki pois.

Kirjoittaja on kirjailija, pelisuunnittelija ja yrittäjä.