Tommi Taipalus

”Se äärimmäisen tärkeä työ, mitä kuntatason päättäjät tekevät, jää valitettavasti täysin näkymättömäksi”, kaupunginvaltuutettu ja Tampereen vasemmistoliiton pormestariehdokas Minna Minkkinen toteaa kolumnissaan.

Näin joulun alla on ankeaa summata vuotta 2020, joten siirrytään suoraan vuoteen 2021. Ensi vuosi on kuntavaalivuosi. Ihmisten palveluiden, asumisen ja elinympäristön kannalta tärkeimmät vaalit ovat siis tulossa. Jos vielä emmit ehdokkuutta, niin kannustan lämpimästi lähtemään ehdolle tai ehdokkaan tukiryhmään. Vaaleissa oppii ohimennen vaikka mitä taitoja. Oppii muun muassa politiikan sisällöistä, tapahtumien järjestämistä, viestintää ja säätämisen sietämistä. Vaaleissa ja politiikassa ylipäätään saa joskus myös ystäviä.

Ihailen suuresti valtuutettujamme ympäri Suomen. He tekevät työtä kunnissaan valtuutettuina, varavaltuutettuina ja lautakuntien jäseninä vuosia ja vuosikymmeniä. Kuntapäätöksenteon peruspuurtaminen pääsee harvoin otsikoihin, vaikka syytä olisi. Sillä kunnissa tehdään merkittäviä ihmisten elämään vaikuttavia päätöksiä. Kuntapolitiikan otsikot ovat usein kohuja tai skandaaleja asuntokaupoista tai hiihtohisseistä. Se äärimmäisen tärkeä työ, mitä kuntatason päättäjät tekevät, jää valitettavasti täysin näkymättömäksi. Paitsi näin kuntavaalien alla.

Olen itse päässyt Tampereen kuntapolitiikassa vaikuttamaan isoihin ja pieniin asioihin. Kerron usein tarinaa siitä, miten viime valtuustokaudella saatiin pitkän vääntämisen jälkeen puistoihin neuloille ja ruiskuille tarkoitetut roskapöntöt. Ensin roskiksia yritettiin saada suoraan lautakunnasta viranhaltijoiden kautta ja niistä päätettiin jo lautakunnassa, mutta kun roskiksia ei puoleentoista vuoteen näkynyt, niin tehtiin valtuustoaloite. Taas kului reilu vuosi, mutta sitten tulivat roskikset puistoihin.

Usein vaaditaan pitkää mieltä, että asiat etenevät. Viime kaudella tehtiin myös kaksi kertaa aloite maksuttomasta ehkäisystä nuorille, tuloksetta. Tällä kaudella asia onneksi eteni viranhaltijatyönä. Usein ihmisten mieleen jäävät konkreettiset teot. Muistan esimerkiksi, että Paavo Arhinmäki uransa alussa teki töitä, että sai puuttuvat jääkaapit kaikkiin Helsingin kaupungin vuokra-asuntoihin. Nyt tuntuu käsittämättömältä ajatukselta, ettei kaikissa kunnan vuokra-asunnoissa ole jääkaappia.

Lähde siis ehdolle ensi kevään kuntavaaleihin.Sinua tarvitaan parantamaan kuntasi pieniä ja isoja asioita. Maailmaa muutetaan pieni pala, roskis ja jääkaappi, kerrallaan.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!