Lehtikuva/Emmi Korhonen

Ensimmäinen erä Pfizerin ja Biontechin tuottamia koronavirusrokotteita saapuu Suomeen jo joulunpyhinä, ennakoi sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Suomi tavoittelee rokotusten aloitusta yhdessä EU-maiden kanssa heti joulun jälkeen eli 27. joulukuuta.

Rokotteiden Suomeen saapuminen ja rokottamisen aloittaminen edellyttävät, että rokotteet ovat ensin saaneet myyntiluvan Euroopan komissiolta. Komissio voi myöntää myyntiluvan sen jälkeen, kun Euroopan lääkevirasto EMA on puoltanut myyntilupaa.

EMA:n päätöstä asiasta odotetaan maanantaina.

”Olemme valmiita antamaan rokotteen käytännössä heti, kun se meille saapuu”.

Pienehkö erä

Ensimmäisen rokote-erän suuruutta ei vielä tiedetä, mutta sen odotetaan olevan pienehkö, STM kertoo.

Koko väestön rokottamisen aikataulu riippuu paljolti siitä, miten rokotteiden valmistus ja jakelu saadaan toimimaan ja kuinka moni rokote saa myyntiluvan, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa aiemmin tänään.

ILMOITUS

– Meidän kaikkien harras toive on se, että ensi kesänä niin moni ihminen on jo saanut rokotuksen, että epidemia alkaa yhdessä kesän kanssa vaimenemaan ja mitään uutta nousua ei enää ensi syksynä nähtäisi, Puumalainen sanoi.

Valmius rokottamiseen heti

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on valmistautunut antamaan rokotteita THL:n ohjeistuksen mukaisesti.

– Olemme valmiita antamaan rokotteen käytännössä heti, kun se meille saapuu. Heti tarkoittaa tällä tietoa kuitenkin päivän, kahden sisällä, kertoi Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen.