Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kokoomuksen ja perussuomalaisten vastustuksesta huolimatta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen etenee kohti maalia. Hallituksella ei ole varaa kompastua sote-uudistuksessa mahdollisiin perustuslakivaliokunnassa esiin nouseviin ongelmiin.

On ennakoitu, että erityisesti Uudenmaan erillisratkaisu ja jo voimassa olevien sote-palvelujen laajat yksityistämiset saattavat olla ongelmallisia. Näitä arvioidaan erityisen tarkkaan perustuslakivaliokunnassa.

Sote-uudistuksen eteneminen koronasta huolimatta eduskuntaan on tärkeää. Käsittelyaikataulu on tiivis, mutta nyt hallituskauden takaraja ei ole edessä, kuten Sipilän hallituksella.

Kokoomus ja perussuomalaiset vastustavat jyrkästi sote-uudistusta, vaikka nyt eduskunnan käsittelyssä olevassa sote-uudistuksessa pohjana on edellisen hallituksen pohjatyö. Molemmat puolueet ajoivat viime hallituskaudella sote-uudistusta.

Kokoomusta hiertää se, että sote-palvelujen yksityistäminen ei etene puolueen piirustusten mukaisesti. Puolue on ajanut eri muodoissa useiden hallituskausien ajan sote-palvelujen laajaa yksityistämistä.

ILMOITUS

Nyt säädetään sote-palveluiden riittävästä omasta tuotannosta ja laitetaan piste hallitsemattomalle yksityistämiselle. Yritysten ja kolmannen sektorin tuottamat palvelut täydentävät julkisia palveluja, ja jatkossakin on monituottajuutta.

Kolmen miljardin menoleikkuri sote-menojen kasvusta on historiaa. Tästä huolimatta sote-uudistuksella pyritään kustannustehokkuuteen ja ennen kaikkea varmistamaan yhdenvertaiset sote-palvelut koko maassa.

Säästöjä syntyy oikeaan aikaan, oikeasta paikasta saadulla hoidolla. Seitsemässä päivässä kiireettömään hoitoon pääsyn mahdollistava hoitotakuulainsäädäntö on kansalaisten kannalta olennaista.

Sote-palvelujen siirtyminen hyvinvointialueille ei poista kuntien vastuuta kansalaisten hyvinvoinnista. Todelliset säästöt syntyvät hyvinvoinnin lisääntyessä. Ihmisillä itselläänkin on vastuu omasta hyvinvoinnistaan.

Kansansairauksien historia kertoo voitoista ja tappioista. Ennaltaehkäisystä olisi saatavissa suurimmat kansantaloudelliset säästöt.

Päätoimittaja