Lehtikuva/Mikhail Klimentyev

Yli nelituntisessa lehdistötilaisuudessa selvisi muun muassa, ettei presidentti ole vielä ottanut koronarokotetta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin joutui odotetusti vastaamaan torstain lehdistötilaisuudessaan kysymyksiin oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytyksestä. Aihe on ollut viime päivinä esillä kansalaisjournalistiverkosto Bellingcatin uutisoitua tutkimuksestaan, jonka mukaan Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n agentit varjostivat Navalnyia ja olivat elokuisen myrkytyksen takana.

Mitään kovin yllättävää Putinin vastauksissa ei ollut. Hän sanoi myrkytyssyytösten olevan yhdysvaltalaisten tiedustelupalvelujen informaatiosodankäyntiä.

– Tämä ei ole tutkimus, vaan yritys laillistaa Yhdysvaltain tiedustelupalvelun materiaaleja, Putin sanoi.

Putinin mukaan Navalnyi on saanut tukea Yhdysvaltain tiedusteluelimiltä, minkä vuoksi häntä on voinut olla syytä seurata. Putinin mukaan Venäjällä ei kuitenkaan ole ollut syytä myrkyttää Navalnyia, ja presidentti huomautti Navalnyin selvinneen hengissä.

– Jos joku olisi halunnut myrkyttää hänet, he olisivat varmaankin vieneet sen loppuun asti.

ILMOITUS

Presidentti kehui Venäjän selviytymistä pandemiasta

Putinin vuotuinen lehdistötilaisuus pidettiin poikkeuksellisesti etäyhteyksien varassa, mutta muuten se muistutti edeltäjiään. Kysymykset käsittelivät aiheita paikallisista huolenaiheista suurvaltapolitiikkaan, ja tilaisuus venyi tuttuun tapaan yli neljätuntiseksi.

Vuosi ei ole ollut Venäjän hallinnolle helppo, sillä koronapandemia on koetellut Venäjän haurasta terveydenhuoltojärjestelmää pahasti, ja talouskin on yskinyt.

Putin kuitenkin kehui Venäjän selvinneen pandemiasta paremmin kuin useimmat muut maat, ja sanoi hallituksen toimivan monia kansalaisia huolettavan ruuan hinnan nopean nousun hillitsemiseksi.

Presidentti suitsutti myös Venäjällä kehitettyä koronarokotetta, jolla alettiin tässä kuussa rokottaa kansalaisia. Hän vakuutti sen olevan tehokas ja turvallinen, mutta kertoi, ettei ollut vielä itse ottanut rokotetta, koska sitä ei ole vielä hyväksytty hänen ikäryhmänsä käyttöön.

– Olen lainkuuliainen kansalainen. Kuuntelen asiantuntijoiden suosituksia, joten en ole ottanut sitä vielä.

Putin toivoo parempia suhteita Bidenin hallinnon kanssa

Putinilta kysyttiin myös suurvaltasuhteista. Hän totesi toivovansa, että Yhdysvaltain ja Venäjän välisiä erimielisyyksiä voidaan ratkoa tulevan presidentin Joe Bidenin hallinnon kanssa. Putin kuvaili Bidenia erittäin kokeneeksi niin sisä- kuin ulkopolitiikassakin.

Presidentin mielestä syytöksillä Venäjän vaikuttamisesta Yhdysvaltain vaaleihin pyritään vain heikentämään maiden suhteita.

Putin ei suostunut ottamaan vastuuta lännen ja Venäjän heikentyneistä suhteista, vaan syytti Natoa itälaajentumisesta. Hän myös totesi, että asevarustelukilpa Yhdysvaltain ja Venäjän välillä on jo käynnissä.