Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Hoskonen poikkesi hallitusrintamasta luottamusäänestyksessä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo, ettei keskusta hyväksy ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimintaa, mutta puolue ei halua kaataa hallitusta. Kurvinen sanoi toimittajille eduskunnassa äänestyksen jälkeen, että jos keskusta olisi äänestänyt epäluottamusta Haavistolle tänään, se olisi johtanut hallituksen kaatumiseen.

Kurvisen mukaan vihreiden tehtävänä on siivota omat nurkkansa ja viime kädessä pääministeri Sanna Marinin (sd.) pitää katsoa, minkälainen henkilö hänellä on ulkoministerinä.

Keskustan mukaan luottamuksen antaminen Haavistolle eduskunnan äänestyksessä otti koville. Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kuvaili toimittajille äänestyksen jälkeen eduskunnassa, että keskusta teki sen erittäin ristiriitaisin miettein ja koki tilanteen hyvin pirullisena.

Saarikon mukaan luottamuksen puolesta äänestäminen oli eduskuntaryhmälle moraalisesti erittäin vaikea asia. Hänen mukaansa moni pohti oikeudentuntoa ja oikeudenmukaisuutta.

Hoskonen poikkesi hallitusrintamasta

Eduskunta antoi ulkoministerille luottamuksensa äänin 101–68. Tyhjiä ääniä ei annettu, poissa oli 30 kansanedustajaa.

ILMOITUS

Haavistolle esitettiin viime perjantaina epäluottamusta, kun eduskunta käsitteli perustuslakivaliokunnan kantaa häntä koskevassa ministerivastuuasiassa.

Perustuslakivaliokunta totesi Haaviston toimineen lainvastaisesti, kun hän yritti siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön toisiin tehtäviin. Samalla valiokunta kuitenkin katsoi, etteivät edellytykset ministerisyytteen nostamiselle täyty.

Kaikki äänestyksessä läsnä olleet perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kansanedustajat äänestivät luottamusta vastaan. Myös yhden hengen eduskuntaryhmän muodostavat Harry Harkimo ja Ano Turtiainen äänestivät luottamusta vastaan.

Hallituspuolueiden läsnä olleista edustajista kaikki äänestivät luottamuksen puolesta lukuun ottamatta keskustan Hannu Hoskosta.

Kurvinen totesi kysymykseen hallituksen rintamasta äänestämisestä, että ei ollut vielä katsonut äänestyskarttoja.

– Katsotaan, mikä siinä on tilanne, hän sanoi.