Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

”Tarkoitus ei pyhitä keinoja”, keskusta totesi, mutta ei halunnut kaataa hallitusta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai tiistaina eduskunnalta luottamuslauseen. Perussuomalaisten yritys Haaviston erottamiseksi kaatui äänin 101–68.

Haaviston al-Hol -tapaus ja varsinkin vihreiden viestintä asiassa jätti kuitenkin särön hallituspuolueiden välille. Keskustan eduskuntaryhmä julkaisi juuri ennen äänestystä kannanoton, jossa se painotti perustuslakivaliokunnan katsoneen Haaviston toimineen lainvastaisesti, ”eikä keskustan eduskuntaryhmä hyväksy lainvastaista toimintaa”.

”Tarkoitus ei pyhitä keinoja. Pekka Haavisto on tehnyt virheitä ja hän kantaa vastuun omasta toiminnastaan. Poliittisen vastuun kantavat vihreät.”

Keskusta moittii vihreitä siitä, että ”he ovat toiminnallaan murentaneet perustuslakivaliokunnan asemaa ja arvovaltaa. Valiokunnan riippumattomuus pitää turvata”.

Keskusta ei kuitenkaan halunnut kaataa ulkoministeriä eikä hallitusta tähän asiaan. Sen mukaan jokainen puolue vastaa itse ministereistään, ja vihreät ovat itse vastuussa syntyneestä tilanteesta sekä ennen että jälkeen luottamusäänestyksen.

”Keskusta ei kaada hallitusta tähän, maa tarvitsee toimintakykyisen hallituksen korona-kriisin keskellä. Kunkin ministerin luottamus lähtee omasta eduskuntaryhmästä.”

Päävastuu hallituksen toimintakyvystä on pääministerillä, keskusta tähdentää.