Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Hanna Sarkkinen sanoi, että parlamentaarinen valmistelu ei onnistuisi, koska yksi puolue ei halua vahvistaa julkisia palveluja.

Sote-uudistuksen lähetekeskustelussa hallituksen esitystä kritisoi eniten kokoomus. Puolueen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen kysyi, miksi hallitus tekee uudistusta, joka heikentää julkista taloutta ja hyvinvointiyhteiskuntaa seuraavat 15 vuotta.

Häkkäsen mukaan hoitoon pääsyn voisi turvata terveydenhoitolain muutoksella, hoitotakuun kiristyksellä ja lääkärien määrän lisäämisellä.

– Ei tarvita massiivista uudistusta.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen mukaan on ymmärrettävää, että juuri kokoomus hyökkää esitystä vastaan, kun sitä vertaa viime kaudella yritettyyn uudistukseen.

– Siihen on kaksi keskeistä syytä. Ensinnäkin tässä uudistuksessa ei ole kolmen miljardin euron automaattileikkuria sosiaali- ja terveyspalveluista ja toisaalta tässä sote-uudistuksessa ei anneta avaimia yksityisille pörriäisille vaan huolehditaan julkisesta puolesta.

– Kun edustaja Häkkänen sanoi, että tällä heikennetään hyvinvointiyhteiskuntaa, niin ihmettelen. Jos tällä parannetaan meidän sosiaali- ja terveyspalveluitamme, niin mikä on keskeisempi osa hyvinvointiyhteiskuntaa?

ILMOITUS

Häkkänen vastasi tässä olevan fundamentaalinen ero kokoomuksen ja vasemmistoliiton välillä. Palvelut voidaan järjestää vain, jos talous on kunnossa. Jos kustannukset karkaavat käsistä, palveluita ei pystytä järjestämään.

Arhinmäki ei saanut puheenvuoroa vastata Häkkäselle, mutta Antti Lindtman (sd.) sanoi soten kaatuneen yli kymmenen vuoden ajan muihin kuin sille varsinaisesti esitettyihin tavoitteisiin.

– On totta, että nyt tässä ei ole sitä kolmen miljardin leikkuria, jota te Häkkänen ajoitte viime vaalikaudella. Se onkin aivan välttämätöntä, koska ihmiset todella tarvitsevat ne palvelut. Tämä ei ole leikkausmalli.

”Oppositiolla ei ole vaihtoehtoa”

Hanna Sarkkisen (vas.) mukaan keskustelu osoitti, miksi parlamentaarinen sote-valmistelu olisi mahdotonta.

– Meillä on yksi puolue, joka ei halua vahvistaa julkisia palveluita ja joka haluaa säästää miljarditolkulla elintärkeistä sosiaali- ja terveyspalveluista. Se puolue on kokoomus.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tulkitsi kokoomuksen esittävän, että nykypohjalla voitaisiin jatkaa. Hän sanoi kustannuskehityksen olevan tällä hetkellä kovaa, joten nykymenolla vakuutuspohjaisuus kasvaisi ja se olisi markkinamallin tukemista.

– Minusta tämä keskustelu osoittaa, ettei oppositiolla ole vaihtoehtoa hallituksen esitykselle.

Kiuru piti jankkaamisena sitä, että kokoomuksen mielestä esityksessä ei ole tarpeeksi säästöjä ja samaan aikaan kokoomuksesta esitetään, että tarvittaisiin lisää rahaa, jotta ihmiset saadaan hoidettua.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!