Lehtikuva/Oli Scarff

Von der Leyenin mukaan neuvotteluissa on tapahtunut liikettä, Barnier katsoi sovun olevan mahdollinen jos esteet voitetaan lähipäivinä.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi maanantaina olevansa tyytyväinen, koska kauppaneuvotteluissa Britannian kanssa on saavutettu edistystä.

– Ensinnäkin on tapahtunut liikettä. Se on hyvä asia. Puhumme nyt vanhojen ystävien uudesta alusta, von der Leyen maalaili kokouksessa, jonka oli järjestänyt Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD.

– Meillä on edessämme vihonviimeinen maili, mutta se on perustavanlaatuisen tärkeä. Haluamme tasa-arvoiset lähtökohdat, emmekä vain alussa, vaan myös myöhemmin, hän jatkoi.

Kauppaneuvottelujen takarajaksi oli aiemmin asetettu eilinen sunnuntai, mutta osapuolet päättivät kuitenkin jatkaa keskusteluja.

”Kapea polku kohti sopimusta”

EU:n brexit-pääneuvottelijan Michel Barnierin mukaan EU:n velvollisuus on tehdä kaikki mahdollinen, jotta kauppaneuvottelut Britannian kanssa onnistuvat. Barnier kirjoitti Twitterissä, että lähipäivät ratkaisevat neuvottelujen onnistumisen.

Neuvotteluissa on ollut erittäin suuria erimielisyyksiä kalastuksesta, hallinnosta eli riitojen ratkaisusta ja tasavertaisesta kilpailusta.

ILMOITUS

Diplomaattilähteen mukaan Barnier oli kertonut aiemmin tänään EU-suurlähettiläille, että neuvotteluissa on saavutettu jotain edistystä. Keskeisissä kiistakysymyksissä on kuitenkin osin merkittäviä eroja osapuolten välillä.

– Näkyvissä voi olla kapea polku kohti sopimusta, jos neuvottelijat voittavat jäljellä olevat esteet lähipäivien aikana, EU-diplomaatti kertoi Barnierin todenneen.

Kauppaneuvottelujen takarajaksi oli aiemmin asetettu eilinen sunnuntai, mutta osapuolet päättivät kuitenkin jatkaa keskusteluja. Siirtymäaika Britannian erolle EU:sta päättyy vuodenvaihteessa.