IPS/Rafiqul Islam

Viiden tähden hotellin rakentaminen Bangladeshin Chittagongin kukkuloille uhkaa johtaa mro-kansan häätämiseen perinteisiltä asuinsijoiltaan ja yhteisön sosiaalisen, taloudellisen ja kulttuurisen kudoksen tuhoutumiseen. Amnesty International vaatii Bangladeshin viranomaisia kuulemaan alkuperäiskansan johtajia ja noudattamaan heidän toiveitaan.

Hotellin rakentamista kaavailevat bangladeshilainen hyväntekeväisyysjärjestö ja paikallinen monialayritys Sikder Group. Hotellin ja sen rakennustöiden odotetaan vaikuttavan suoraan kuuteen kylään ja epäsuorasti noin sataan. Projekti levittäytyisi yli 400 hehtaarille eteläisen Bangladeshin Bandarbanin alueella.

Paikallinen aktivisti Reng Young Mro toivoo, että kansainvälinen yhteisö nousisi puolustamaan alkuperäiskansaa ja vaatimaan rakennustöiden keskeyttämistä. Muiden aktivistien tavoin Young pelkää, että mrot häädetään mailtaan tai että vähintäänkin heidän elinkeinonsa vaikeutuvat. Jopa 10 000 maanviljelijää saattaa menettää maansa.

Projektin luvataan parantavan olosuhteita, mutta paikallisilta ei kysytä, millaisia parannuksia he todella haluaisivat.

– He huijaavat meitä täydellisesti tällä projektilla, joka tuottaa voittoja heille samalla, kun meiltä riistetään elämäntapamme. Rakennus aiotaan tehdä alueelle, johon paikalliset ovat luoneet itselleen pyhän tilan, muun muassa polttohautausmaan. Moni myös saa elantonsa tästä maasta, Young sanoo.

ILMOITUS

– Mrot vain haluavat elää tavallista elämää keskenään. Jos kylien lävitse rakennetaan teitä ja turistit alkavat kulkea niitä, rauha häiriintyy. Pelkäämme myös kostoa, sillä protestimme on vastoin hotellin rakennuttajien etua, Young lisää.

Amnesty Internationalin mukaan hotellin rakentaminen rikkoisi Bangladeshin viranomaisten velvollisuutta varjella alkuperäiskansojen oikeuksia. Viranomaisten tulisi tarjota yhteisölle sen tarvitsemaa apua kansan omien kehityssuunnitelmien toteuttamiseen – esimerkiksi parantamalla koulutuksen ja sähkön saatavuutta.

Hotellia rakentavan monialayrityksen edustaja on kertonut, että maan vuokrana paikallishallinnolla on projektissa kahdeksan prosentin osuus. Paikalliset johtajat kiistävät tämän.

Englanninkielinen versio