All Over Press/Alamy/Hanna Kuprevich

Mitä pienempi lapsi, sitä isomman osan elämästä korona on muuttanut erilaiseksi kuin ennen. Odotamme ensimmäistä koronajoulua, jolloin ei pitäisi kyläillä ja halailla sukulaisten kesken.

Joulun odotusta voi pehmentää jouluisten kirjojen äärellä. Kirjoja voi lukea ääneen vaikka whatsappin kautta yhdessä isovanhempien kanssa!

Jukka Itkosen Seitsemän kääpiön rytmiorkesteri (kuvitus Virpi Penna, Lasten keskus 2020) on mainio lastenrunoteos ja on siinä myös Joulusatu – eksyypä joulupukki mukaan parturoimaan Jörö-Jukan tukan. Itkonen ilottelee kielellä ja pistää klassikkosadut uusiksi riemukkaasti ja Virpi Pennan kuvitus lisää vauhtia ilotteluun.

Maija Bariƈ (kuvitus Matti Westerlund, Lasten Keskus 2020) Duppaduulix ja salaperäinen ovi kertoo pienen, sympaattisen tarinan koiranpennun ja hänen mummelinsa joulun odotuksesta. Kirjassa on vinkkejä helppoihin ja halpoihin hauskuuksiin, jotka helpottavat odotusta.

Kirsi Mannisen (kuvitus Ninka Reittu, Otava 2020) Pandakaksoset joulun jäljillä – 24 tarinaa joulun odotukseen toimii kuin joulukalenteri, tarinan varrella Baille ja Heille sattuu ja tapahtuu, niin kuin perinteisissä saduissa on tapana.

Mauri Kunnaksen Joulupukin joululoma (Otava 2020) paljastaa, mitä Korvatunturilla tapahtuu, kun pukki apureineen on jakanut lahjat ja palannut vuoden kiirehuipun jälkeen kotiin.

ILMOITUS

Kuvakirjoja tärkeistä asioista

Liisa Kallio: Pikku Papun ystävät (Tammi 2020) on hersyvän värikylläinen katselukirja yksivuotiaille. Se on täynnä jänniä yksityiskohtia, pieniä loruja ja hassuja otuksia.

Miikka Pörsti (kuvitus Anne Vasko, Kustantamo S & S, 2020) Gorilla kertoo Pusurotken päiväkodista ja Einosta, joka menee helposti palasiksi, etenkin Gorillan takia, jota piti pelätä joka päivä päiväkodissa. Kunnes päiväkotiin tuli uusi poika, Väinö. Yhdessä pojat olivat vahvempia, ratkesivat enää liitoksistaan vain nauraessaan katketakseen.

Kaisa Happonen (kuvitus Anne Vasko, Tammi 2020) Pisara kuonolla, Mur rakentuu Anne Vaskon hienon, väreillä nautiskelevan kuvituksen varaan. Se on tarina siitä, kuinka kaikki on mukavampaa jonkun toisen kanssa.

Gunilla Bergström (Tammi 2020) Mikko Mallikkaan salaiset maailmat tutustuttaa taas uuden sukupolven 1970-luvulta asti seikkailleen Mikon mielikuvitusmaailmaan ja arjen käänteisiin. Kirjassa on kolme vuosina 1974–1998 ilmestynyttä tarinaa, jotka kuvaavat myös aikojen ja tapojen muutoksia. Tuskin kukaan ottaisi 7-vuotiasta pikkupoikaa lapsenvahdiksi. Vai olisi se sittenkin vain leikkiä?

Hannele Lampela (kuvitus Ninka Reittu,Otava ja F-kustannus 2020) Prinsessa Pikkiriikin astetta paremmat loilotukset on itse asiassa laulukirja aikaisemmin kuvakirjoissa seikkailleesta erilaisesta prinsessa Pikkiriikistä, jonka varpaanvälit tuoksuvat ruusuilta ja pierutkin ovat kuin saippuakuplia. ”Mutta laula sitten omalla vastuulla”, huomauttaa Pikkiriikki. Aivan riemastuttavaa, etenkin eskarilaisten ja vähän pienempienkin mielestä.

Tiedonnälkäinen, tartu kirjaan!

Marketta Pyysalon Mitenniinmukakirja (kuvitus Carlos da Cruz, Lasten keskus 2020) johtaa uteliaan ja puheliaan Aatoksen tiedon ja viisauden alkulähteille. Oppaana hänellä on Aspasia Minerva-pöllönsä kanssa. Kirja sopii erinomaisesti alakoululaiselle, sen avulla selviävät myyttien, uskomusten, mielipiteiden ja tiedon erot. Aatos oppii, että tärkeintä on kysyminen ja monimutkaisten pulmien ratkaisu vaatii paljon pohtimista eri näkökulmista.

Nick Crumpton (kuvitus Lily-Snowden-Fine, suomennos Ulla Selkälä, Nemo 2020) Miksi koirat nuuskivat pyllyjä? Koirista on tullut kaupunkioloissa perheenjäseniä, mutta niillä on kuitenkin koirien ikiaikaiset tavat. Kirja opettaa puhumaan koiraa, ymmärtämään koirien sielunelämää ja käyttäytymistä. Kuvakirjaa voi katsella yhdessä jo päiväkoti-ikäisen kanssa, isompi lapsi voi lukea itse paljon kiinnostavia asioita koirista.

Museoiden salaisuudet (toim. Amanda Wyatt, suomennos Mika Oksanen, Readme.fi, 2020) on tietopaketti museoiden maailmasta noin 10-vuotiaille ja vanhemmille. Kirja kurkistaa museoiden varastoihin ja konservaattoreiden työhuoneisiin.

Sally MacGill (kuvitus Adam Linley, Daniel Sanchez Limon, Keri Green, Martyn Cain; suomennos Jade Haapasalo, readme.fi 2020) Heureka! Kuinka ihminen toimii on yli 10-vuotiaille sopiva luonnontieteilijän aloituspaketti koeputkineen ja muine laboratoriovälineineen. Kirjan kokeet vaativat valmisteluja ja usein myös aikuisen apua.