Lehtikuva/Brendan Smialowski

Vuosien ajan Donald Trump on huudattanut kannattajillaan vaatimusta Hillary Clintonin heittämisestä vankilaan. Mutta voiko lopulta käydä niin, että näemmekin Trumpin itsensä vankihaalareissa?

Tammikuun 20. päivänä klo 12 Donald Trumpista tulee yksityishenkilö, eikä hänellä enää ole Yhdysvaltain istuvaa presidenttiä syytteiltä suojaavaa isoa kilpeä turvanaan.

Oikeusvaltiossa ketään ei toki voi vangita pelkästään huonoista poliittisista päätöksistä, jos ne eivät ole sisällöltään rikollisia tai niitä ei ole saatettu voimaan rikollisilla menettelytavoilla.

Trumpille ei kuitenkaan löydy vertauskohtaa yhdestäkään aiemmasta Yhdysvaltain presidentistä, ja mahdollisia rikoksia löytyisi tutkittavaksi vaikka millä mitalla, ihmisoikeusrikoksista veropetoksiin.

”Kuka tahansa muu olisi saanut syytteet oikeudenkäytön estämisestä.”

Syyttämisen hinta

Trumpin ehdokkaana ja presidenttinä mahdollisesti tekemät rikokset ovat pääasiassa liittovaltion rikoksia, joista voi syyttää vain liittovaltion hallitus – käytännössä tuleva Joe Bidenin oikeusministeriö.

Yhdysvalloissa oikeusministeriö on perinteisesti pidetty tietyllä etäisyydellä presidentistä, jotta oikeudenkäyttö ei politisoituisi. Enemmän kuin kukaan edeltäjänsä on Trump rikkonut myös tätä käytäntöä. Varsinkin loppukauden oikeusministerin William Barrin aikana oikeusministeriöstä tehtiin väline, jolla suojattiin Trumpia ja hänen kavereitaan sekä kiusattiin Trumpin poliittisia vastustajia.

ILMOITUS

Biden sanoi kampanjansa aikana palauttavansa vanhan käytännön. Hän ei aio kannustaa oikeusministeriötä tutkimaan Trumpia, mutta ei myöskään aio estää, jos oikeusministeriö näin tekee. Käytännössä silti ministeriö tuskin aloittaa tutkintaa ilman Bidenin siunausta.

Vaalien jälkeen Bidenin kerrotaan yksityisesti sanoneen, ettei hän halua kuluttaa koko presidenttikauttaan Trumpin tekojen selvittelyyn. Biden haluaisi ”siirtyä eteenpäin” tietäen, että Trumpin vieminen oikeuteen jakaisi kansakuntaa. Monet väittävät, että oikeusjuttu Trumpia vastaan tuntuisi samalla oikeusjutulta häntä äänestäneitä 74 miljoonaa amerikkalaista vastaan.

Trumpin joutuminen syytetyksi ei lopettaisi trumpismia. Se luultavasti vain vahvistaisi ydinkannattajien uskoa marttyyriksi nousevaan Trumpiin.

Syyttämättömyyden hinta

Toisaalta monet muistuttavat, että myös syyttämättömyydellä olisi hintansa. Mitä merkitsisi oikeusvaltioperiaatteelle, jos valtakunnan korkeinta päättäjää ei kohdeltaisi samalla tavalla kuin muita?

Tämä näkemys lähtee siitä, että Trump on tehnyt paljon sellaista, josta kuka tahansa muu joutuisi syytteeseen. Trumpin kauden haavoja ei voi parantaa eikä kansakunta ”siirtyä eteenpäin”, jos Trumpin mahdolliset rikokset jätetään tutkimatta.

Monelle Bidenia äänestäneelle yli 81 miljoonalle ihmiselle olisi loukkaus, jos tutkinta Trumpista jätettäisiin poliittisista syistä tekemättä.

On myös sanottu, että syyttämättä jättäminen poistaisi kaikki pidäkkeet seuraavalta Trumpin kaltaiselta presidentiltä, joka olisi yhtä ilkeä kuin Trump mutta ahkerampi ja terävämpi kuin Trump. Sama riski voi tietysti toteutua myös siinä tapauksessa, että Trumpia syytettäisiin, mutta hän ei saisi tuomiota.

Tavoitellessaan vuosi sitten demokraattien presidenttiehdokkuutta Kamala Harris sanoi, ettei Trumpin hallinnon toimia voi jättää tutkimatta, sillä presidentti ei ole lain yläpuolella. Varapresidenttinä hän ei kuitenkaan voi toimia vastoin Bidenin tahtoa.

Ei ennakkotapauksia

Kukaan Yhdysvaltain presidentti ei vielä ole joutunut syytteeseen virkakautensa jälkeen. Perusteluna on yleensä ollut välttää kansakunnan jakautumista.

Gerald Ford armahti vuonna 1974 Richard Nixonin kaikista mahdollisista rikoksista ennen syytteitä – myös sellaisista, joista ei ehkä edes vielä tiedetty.

Vanhempi George Bush armahti 1992 Iran-contra-skandaaliin Ronald Reaganin kaudella sotkeutuneet, joten Reagan ei joutunut tutkintaan.

Barack Obama ei aloittanut tutkintaa George W. Bushin hallinnon harjoittamasta sotavankien kidutuksesta, vaikka se rikkoi sekä kansainvälisiä että Yhdysvaltain lakeja.

Trump on venyttänyt äärimmilleen rajan siitä, mitä istuva presidentti voi rankaisematta tehdä. Erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkiessa Trumpin kampanjan mahdollisia Venäjä-yhteyksiä, Trump määräsi, ettei hänen esikuntansa saa mennä kuulusteltavaksi eikä luovuttaa asiakirjoja.

Yli 700 entistä liittovaltion syyttäjää – sekä republikaanien että demokraattien nimittämiä – kirjoitti keväällä 2019, että jos saman olisi tehnyt kuka tahansa muu kuin istuva presidentti, hän olisi saanut raskaat syytteet oikeudenkäytön estämisestä.

Oikeudenkäytön estämisen voisi periaatteessa avata Trumpin muuttuessa yksityishenkilöksi. Sitä ei kuitenkaan pidetä todennäköisenä.

Muita mahdollisia Trumpin liittovaltion tason rikosnimikkeitä ovat muun muassa ihmisoikeusrikokset (siirtolaislasten erottaminen vanhemmistaan), kampanjarahoituslakien rikkominen, lahjonta, rahanpesu ja väestönlaskentaan puuttuminen.

On myös mahdollista, että esille tulee vielä uusia tekoja, kunhan Bidenin hallinto pääsee penkomaan Trumpin ministeriöitä. Lopulta voi olla niin, että syyttämättä jättäminen on mahdotonta.

Lähipiirin armahtaminen?

Trump on armahtanut rikoksista tuomittuja avustajiaan kuten Roger Stonen ja Michael Flynnin, mikä rajoittaa mahdollisuuksia saada heidät todistajiksi.

Viime viikolla kerrottiin Trumpin pohtineen esikuntansa kanssa armahduksen antamista lapsilleen Donald Jr., Eric ja Ivanka Trumpille, vävylleen Jared Kushnerille sekä lakimiehelleen Rudy Giulianille. Armahdus tulisi siis etukäteen ennen kuin heitä edes on syytetty mistään.

Lisäksi Trumpin kerrotaan pohdiskelleen jopa itsensä armahtamista, mutta tähän ehkä edes Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä ei venyisi – varmaa se tosin ei ole.

Presidentti ei kuitenkaan pysty armahtamaan muista kuin liittovaltion rikoksista. Trump saattaa saada syytteitä myös osavaltiotason ja paikallistason rikoksista.

New Yorkin kaupungissa kaksi piirisyyttäjää tutkii Trumpin liiketoimia ja syytteitä voi tulla ainakin veropetoksista ja vakuutuspetoksista. Toisaalta osavaltion laki antaa valkokaulusrikollisille hyvät mahdollisuudet luikerrella vastuusta.

Kirjan After Trump kirjoittaneet juristit Bob Bauer ja Jack Goldsmith katsovat, että lopulta kyse ei ole vain Trumpista, vaan Trumpin myötä esiin tulleista rakenteellisista ongelmista: maan oikeudellinen ja poliittinen järjestelmä mahdollistivat Trumpin toiminnan. He ehdottavat kymmeniä presidentin vastuullisuutta koskevia uudistuksia.

Ehkä Donald Trump pääsee luistelemaan raskaista syytteistä, mutta jää lopuksi kiinni vaikkapa veropetoksesta, aivan kuten Al Capone aikoinaan. Silloin häntä tosin ei nähtäne oranssihaalareissa, vaan tuomio on sakkoja.