2020 EU-EP/photographer

Vasemmistoliiton meppi aikoo puolustaa Euroopan parlamentin tiukempaa kantaa.

EU-jäsenmaat pääsivät tänään sopuun ilmastotavoitteesta vuodelle 2030. Europarlamentaarikko Silvia Modig (vas.) on pettynyt lopputulokseen.

– Jäsenmaiden johtama neuvosto päätti kannattaa vuoden 2030 päästövähennystavoitteeksi vähintään 55 prosenttia. Tämä on valtava pettymys.

– Vuoden 2030 tavoite on jo aiemmin Euroopan komission toimesta muutettu nettopäästövähennystavoitteeksi, mikä tarkoittaa sitä, että siitä vähennetään nielujen vaikutus. Tällainen laskentatapa heikentää tavoitetta ja tekee siitä epämääräisen ja vaikeasti laskettavan. Eri arvioiden mukaan todellinen päästövähennys on 3-10 prosenttiyksikköä pienempi.

Euroopan parlamentti kannattaa vähintään 60 prosentin päästövähennystavoitetta vuodelle 2030.

– Tieteellisten tutkimusten mukaan päästövähennystavoitteen pitäisi olla vähintään 67 prosenttia, jos haluamme pysäyttää ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen, Modig sanoo.

ILMOITUS

– EU on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Liian alhainen kunnianhimo tänään tarkoittaa, että joudumme korjaamaan ilmastotavoitteita voimallisesti ylöspäin tulevina vuosina. Tämä on paljon vaikeampaa ja kalliimpaa kaikille. Koska halusimme tai ei, ilmastonmuutos etenee riippumatta meidän mielipiteistämme.

– Pitkän tähtäimen johdonmukaisuus on olennaista, jotta investoinnit suuntautuvat oikein. Niin elinkeinoelämän kuin teollisuuden toimijoiden on tärkeää tietää, millainen on tulevien vuosien sääntelykehikko. Riittävä kunnianhimo myös vauhdittaa innovaatioiden syntymistä.

Vuoden 2030 päästövähennystavoite kirjataan EU:n ensimmäiseen yhteiseen ilmastolakiin. Ilmastolaista käytävät kolmikantaneuvottelut jäsenmaista koostuvan neuvoston, Euroopan parlamentin ja komission kesken alkoivat marraskuussa. Modig on Euroopan parlamentin vasemmistoryhmän neuvottelija.

–  Aion puolustaa tiukasti parlamentin kantoja, Modig sanoo.