Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Viranomaiset kehottavat ihmisiä viettämään joulua etänä tai pienen porukan kesken.

Suomessa on raportoitu noin 840 uutta koronatapausta, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sosiaali- ja terveysministeriö joka torstai järjestettävässä tiedotustilaisuudessa. Luvussa on mukana 470 tapausta, jotka ovat jääneet tietoteknisistä syistä raportoimatta edellisten viikkojen aikana. Uusia tapauksia raportoitiin 370.

Sairaalahoidossa puolestaan on noin 233 potilasta, joista tehohoidossa noin 27 ihmistä. Tilanne on niin paha, että sairaalahoidon osalta ollaan nyt ”veitsenterällä”, kuvasi sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki torstaina tiedotustilaisuudessa.

– Lähipäivät, seuraava viikko tai kaksi, kertovat meille sen, mihin suuntaan tässä sitten lopulta ollaan menossa.

Tautiin liittyvä kuolleisuus on noussut, koska se on levinnyt kevään tapaan hoivakoteihin.

– Tauti on levinnyt ja leviää tällä hetkellä kaikkialla Suomessa, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen torjui käsityksen siitä, että kyseessä olisi vain Uudenmaan ongelma.

ILMOITUS

Koronan ilmaantuvuus on nousussa 18 sairaanhoitopiirissä. Tartuttavuusluku, eli R-luku, on 1,05–1,25, eli tauti leviää edelleen.

Leviämisvaiheessa ovat Kanta-Häme, Kymenlaakso, Helsinki ja Uusimaa, Päijät-Häme, Pohjois-Pohjanmaa sekä Varsinais-Suomi.

Perustasolla ovat Itä-Savo, Pohjois-Savo, Kainuu, Lappi ja Ahvenanmaa.

Muut maakunnat ovat kiihtymisvaiheessa.

Joulu pienessä piirissä

Viranomaiset kehottavat ihmisiä juhlimaan joulua pienen piirin kesken sekä mahdollisuuksien mukaan etänä.

Viranomaiset ovat luoneet valtioneuvoston kanslian neuvottelevan virkamiehen Jouni Varangan mukaan kolme matemaattista skenaariota, jotka voivat toimia päätöksenteon apuna. Skenaarioiden avulla voidaan tarkastella sitä, miltä kevät mahdollisesti näyttäisi.

Skenaariot tarkastelevat Varangan mukaan sitä, miltä tautitilanne näyttäisi erilaisten rajoitusten käyttöönoton jälkeen. Jos esimerkiksi rajoitukset olisivat samankaltaisia kuin marraskuussa, tapausmäärät kasvaisivat 20 prosenttia viikossa. Kyseessä ovat ennustemallit, eivät politiikkasuositukset.